Trump-verklikker zou CIA-agent zijn: Trump wil achter zijn bronnen gaan

EPA

De klacht, die een klokkenluider indiende over het telefoongesprek tussen Amerikaans president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky, is bekend gemaakt. Trump dreigt er nu mee om een jacht op de klokkenluider te openen. Amerikaans parlementsvoorzitster Nancy Pelosi spreekt van een “doofpotoperatie” van het Witte Huis.

De klacht van een Amerikaanse klokkenluider, die leden van het Huis van Afgevaardigden al konden inkijken en vrijgegeven hebben, gaat onder andere over het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelensky. Het uitgeschreven gesprek werd afgelopen woensdag al vrijgegeven.

Tijdens het telefoongesprek dwong Trump er bij Zelensky op aan om een onderzoek op te starten tegen Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, de man die veel kans maakt om zijn democratische tegenkandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Klokkenluider was CIA-officier

De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat de klokkenluider, die de kracht indiende, een CIA-officier was, die enige tijd voor het Witte Huis werkte. De klokkenluider sprak in zijn verslag van “dringende bezorgdheid” en kreeg naar eigen zeggen van verschillende bronnen te horen kreeg dat Trump zijn presidentsambt misbruikte om buitenlandse steun in de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te vragen.

epa

De klokkenluider maakt zich ook “zorgen” over de nationale veiligheid en vreest dat de inspanningen van de Amerikaanse overheid om buitenlandse inmenging in de verkiezingen te vermijden, ondermijnd worden door Trump.

Trump wil achter bronnen gaan

Tegen de Amerikaanse VN-delegatie zei Trump dat hij wil nagaan welke bronnen de klokkenluider gebruikte. Dat meldt ook The New York Times. “Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider informatie gaf”, zei Trump. “Want dat komt in de buurt van spionage. Weten jullie wat we vroeger deden toen we slim reageerden op spionage en hoogverraad? We gingen er een beetje anders mee om dan vandaag.”

Opvolggesprek

De klokkenluider schreef ook dat Witte Huis-medewerkers meteen door hadden dat het telefoongesprek van Trump problematisch was. Er zou een discussie tussen de advocaten van het Witte Huis hebben plaatsgevonden, omdat Trump in het gesprek zijn ambt gebruikt zou hebben voor persoonlijke doeleinden, namelijk de presidentsverkiezingscampagne van 2020.

Telefoongesprek verdoezeld

Trumps advocaat Rudy Giuliani

Bovendien zouden Amerikaanse ambtenaren na het telefoongesprek de uitgeschreven transcriptie ervan geprobeerd hebben achter te houden. Zo werd de transcriptie van het gesprek in een ander computersysteem opslaan dan normaal. Het telefoongesprek werd namelijk geklasseerd als een geheim document met gevoelige informatie, terwijl zo’n gesprekken doorgaans opgeslagen worden in een systeem waar ook anderen toegang toe hebben. Nu komen er nog nieuwe elementen naar boven, die Trump in nauwe schoentjes brengen. Het gaat onder andere om een gesprek tussen Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en Zelensky zijn adviseur in Madrid op 2 augustus. Het zou een opvolggesprek geweest zijn van het telefoontje tussen Trump en Zelensky.

“Uniek en ongezien”

Joseph Maguire, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zei donderdag in het Amerikaans parlement dat de klacht van de klokkenluider “uniek en ongezien” was, omdat het om een klacht tegen de Amerikaanse president gaat. Maguire kwam zwaar onder vuur te liggen, omdat de klacht niet naar de inlichtingencommissie van het parlement doorgestuurd werd, zoals gebruikelijk is.

Afzettingsprocedure

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, noemde het later een “doofpotoperatie” van het Witte Huis. Het Witte Huis reageerde: “Het vrijgeven van deze klacht verandert niets.

Ondertussen zette Pelosi ook de procedure in gang om Trump af te laten zetten als president.

Gesponsorde artikelen