Trump veroordeelt na twee dagen dan toch het extreemrechts geweld in Charlottesville

Trump veroordeelt na twee dagen dan toch het extreemrechts geweld in Charlottesville

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst de extreemrechtse aard van het geweld van zaterdag in Charlottesville expliciet veroordeeld: “We veroordelen op de sterkst mogelijke manier de haat, de intolerantie en het geweld. Dit heeft geen plaats in de Verenigde Staten.”

Trump noemt racisme “kwaadaardig”. Dat meldt persbureau AP. Hij zegt dat iedereen die geweld gebruikte in naam van de intolerantie zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen, “inclusief neonazi’s, de KKK, aanhangers van de blanke suprematie en andere haatgroepen”.

Belangrijke adviseur stapt op

Zaterdag zei Trump dat hij het geweld “van vele, vele zijden” veroordeelt. Zelfs in zijn eigen partij kwam daar felle kritiek op en de president kwam onder druk te staan om het extreemrechtse geweld expliciet te veroordelen. Intussen is Kenneth Frazier, de CEO van een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld, uit de presidentiële adviesraad van Trump gestapt omwille van die eerste uitspraak. Daarmee wil Frazier naar eigen zeggen een duidelijk standpunt innemen tegen intolerantie en extremisme. Trump reageerde razend via Twitter: “Nu Ken Frazier ontslag heeft genomen, zal hij meer tijd hebben om de FRAUDULEUZE GENEESMIDDELENPRIJZEN TE VERLAGEN.”

Bij de rellen in Charlottesville vielen drie doden en minstens achttien gewonden.

Gesponsorde artikelen