Trump vraagt het zich nu luidop af: “Waarom zouden we mensen uit achterlijke landen hierheen halen?”

Trump vraagt het zich nu luidop af: “Waarom zouden we mensen uit achterlijke landen hierheen halen?”

Donald Trump heeft een aanbod van een groep senatoren voor een nieuw immigratieakkoord naast zich neergelegd met de woorden “Waarom zouden we mensen uit achterlijke landen (shithole countries) hierheen halen?”. Hij zou daarbij hebben opgemerkt dat hij liever mensen uit landen als Noorwegen heeft, maar ook mensen uit Azië zouden welkom zijn omdat die van economische waarde kunnen zijn voor de VS. Trump liet ook weten dat hij “een heel goede relatie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.”

Dat Trump specifiek Noorwegen noemde lijkt niet toevallig, woensdag ontving hij de Noorse premier Erna Solberg op het Witte Huis.

Volgens een bericht van The Washington Post ergerde Trump zich zichtbaar tijdens een overleg over migratieafspraken. In de Oval Office werd het bieden van bescherming voor immigranten uit Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen besproken als onderdeel van een tweepartijen immigratieakkoord.

Een team van zowel Republikeinse senatoren als Democratische senatoren kwam met een aanbod voor een compromis op het immigratieakkoord. In het nieuwe plan zouden jonge illegale migranten beschermd worden en tegelijkertijd de grensbeveiliging opgevoerd worden. Beide partijen zouden zich beter kunnen vinden in het aangepaste programma.

Trump ziet daar niets in en liet dat blijken. “Waarom hebben we hier al die mensen uit shithole landen?”, vroeg hij zich luidop af volgens twee aanwezigen bij de discussie. Hij deed daarna de suggestie om meer mensen uit landen als Noorwegen naar de Verenigde Staten te halen.

“Kant van de Amerikanen”

De aanwezigen waren onthutst door de opmerkingen van Trump. Een woordvoerder van het Witte Huis verdedigde Trump later met de woorden: “Sommige politici in Washington kiezen ervoor om te vechten voor andere landen maar president Trump zal altijd de kant van de Amerikanen kiezen”.

Een Amerikaanse rechter in San Francisco hield enkele dagen geleden nog de door Trump ingestelde afschaffing van het zogenoemde Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)-programma tegen.

De regeling werd in 2012 onder de vorige president Barack Obama ingesteld en had tot doel mensen die in het verleden als kind met hun ouders illegaal de VS binnenkwamen, te beschermen tegen uitzetting.

Trump wil van de regeling af en is niet te spreken over de uitspraak van de rechter, maar de rechter bepaalde dat de regeling van kracht blijft zolang de juridische strijd over dit besluit aanhoudt.

Kim

Trump deed nog een verrassende uitspraak in een vraaggesprek met de The Wall Street Journal. “Ik heb waarschijnlijk een heel goede relatie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un”, zei hij.

Trump en Kim staan al sinds een jaar lijnrecht tegenover elkaar, waarbij persoonlijke beledigingen en gewelddadige dreigementen de boventoon voerden. De krant stelde Trump de logische vraag of de president soms heeft gesproken met de Noord-Koreaanse leider. Maar daarop weigerde hij te antwoorden: “Ik ga niet zeggen of ik dat wel of niet heb gedaan. Ik wil daar gewoon niets over kwijt.”

Gesponsorde artikelen