Trump wil geen pers meer in het Witte Huis

Trump wil geen pers meer in het Witte Huis

Donald Trump overweegt om de White House Press Room te sluiten, waar dagelijks briefings plaatsvinden voor journalisten. De officiële reden: die kamer zou te klein zijn. Maar volgens verschillende bronnen in zijn team is de ware reden dat Trump journalisten weg wil hebben uit het Witte Huis, omdat hij ze beschouwt als de oppositie.

Het blad Esquire zegt van drie kopstukken uit team Trump te hebben vernomen dat Trump overweegt om geen journalisten meer toe te laten tot het Witte Huis. Want: ”They are the opposition party. I want ‘em out of the building. We are taking back the press room.”

Dat daarvoor geaccrediteerde media toegang krijgen tot het Witte Huis, is een Amerikaanse traditie, die ingesteld werd door Teddy Roosevelt, die president was van 1901 tot 1908.

Al meer dan 100 jaar traditie

De huidige press room die je kent uit televisieseries en films, dateert van de tijd van Nixon, die er het indoor zwembad van het Witte Huis voor liet afbreken. Ze bevindt zich op de eerste verdieping, tussen de verblijven van de president en de West Wing. George W. Bush liet de James S. Brady Press Briefing Room zoals ze officieel heet, nog renoveren. De media hoestte toen trouwens zelf zijn de helft van de kosten op daarvoor.

Paar straten verder

De nieuwe regering wil de politieke pers mogelijk verplaatsen naar het White House Conference Center, een paar straten verwijderd van het Witte Huis. Trumps stafchef Reince Priebus en zijn perssecretaris Sean Spicer zeiden gisteren dat er nog geen definitief besluit is genomen, maar ze zinspelen wel op veranderingen.

De officiële reden: er is zoveel mediabelangstelling voor Trump dat de White Press Room te klein is. De ware reden (volgens de bronnen van Esquire): Trump wil journalisten weg hebben uit het Witte Huis, omdat hij ze beschouwt als de oppositie.

Gesponsorde artikelen