Trump wil graag met z’n eigen propagandakanaal CNN vervangen

Trump wil graag met z’n eigen propagandakanaal CNN vervangen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw idee: in plaats van te vertrouwen op CNN of andere mediakanalen om het nieuws over de VS te verspreiden, wil hij een eigen kanaal. Een openbare omroep, als het ware, die het echte verhaal van de VS moet vertellen: VRT, maar dan met een vleugje propaganda.

Dat de president van de Verenigde Staten het niet opheeft met CNN, dat weten we al. Hij noemt CNN regelmatig fake news, doet niet liever dan de journalisten bekritiseren die commentaar geven op zijn beleid en is een stevige aanhanger van FOX News. Maar nu is Trump het blijkbaar echt beu en wil hij liefst z’n eigen openbare nieuwsdienst.

Dat blijkt toch uit een tweet die de president gisteren stuurde. “Hoewel CNN het niet goed doet in de Verenigde Staten op basis van kijkcijfers hebben ze in de rest van de wereld weinig competitie. CNN heeft in de hele wereld een sterke stem waarmee ze de Verenigde Staten unfair portretteren”, klinkt het bij Trump. Dus heeft hij een idee om dat ‘fake news’ tegen te gaan.

Trump reikt trouwens elk jaar de ‘Fake News Awards’ uit en CNN mocht er al enkele ontvangen.

The Trump Channel

“Hier moet iets aan gedaan worden, we denken aan de mogelijkheid om een eigen wereldwijd netwerk op te richten, van de Verenigde Staten, om de wereld te tonen hoe we echt zijn.” Daarmee doelt Trump op een soort openbare omroep, die wereldwijd gaat, zoals de BBC in Groot-Brittannië.

Vroeger had de VS een publieke omroep: PBS. Die kregen geld van de overheid, maar dat verwaterde elk jaar meer, waardoor de omroep nu vooral bestaat dankzij giften van weldoeners. Dat Trump een nieuw nieuwskanaal wil, is dus wel ironisch. Daarnaast roept een eigen kanaal voor ‘juist nieuws’ beelden op van Russische en Noord-Koreaanse propagandakanalen.

Jim Acosta

Tussen CNN en Trump botert het al even niet: de zender heeft van in het begin veel kritiek op de president. Trump zelf wordt dan wel weer opgehemeld door FOX News. Het conflict tussen CNN en het Witte Huis kwam onlangs tot een hoogtepunt toen een CNN-journalist, Jim Acosta, z’n perskaart ingetrokken zag.

Het Witte Huis beweerde dat Acosta een stagiaire had aangevallen en toonde zelfs beelden waarop dat te zien was. Maar bij Politico keken ze dichter naar het beeldmateriaal en zij kwamen tot de conclusie dat die wellicht gemanipuleerd waren. Uiteindelijk kreeg Acosta gelijk van de rechter en mocht hij opnieuw het Witte Huis in. Dat er net nu een idee gelanceerd wordt voor een Trumpchannel, is dus geen verrassing.

epa

Gesponsorde artikelen