Trump wil internationaal atoomakkoord met Iran terugdraaien

Trump wil internationaal atoomakkoord met Iran terugdraaien

De Amerikaanse president Donald Trump gaat volgende week in een speech bekendmaken dat de VS het internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zal erkennen. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post op basis van informatie van bronnen in het Witte Huis. Dat Joint Comprehensive Plan of Action werd in 2015 overeengekomen na jaren onderhandelen. Teheran stemde toen in om zijn voorraden nucleair materiaal in te perken.

Er wordt verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump volgende week donderdag de erkenning van het internationale nucleaire akkoord met Iran zal intrekken omdat het volgens hem “niet in het nationale belang” van de VS zou zijn. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post op basis van informatie die verkregen is van “mensen die gebrieft zijn over de nieuwe Iran-strategie van het Witte Huis”.

Met deze maatregel is het in principe mogelijk dat de VS de klok terugdraait naar de zenuwslopend periode van sancties tegen Iran wegens het uitbouwen van een atoomprogramma en de verdenking van het bezit van nucleaire wapens. In 2015 was er het baanbrekende akkoord tussen de P5+1 (China, Frankrijk, Rusland, VK en VS + Duitsland) en Iran. Daarin werd overeengekomen dat Iran zijn voorraden nucleair materiaal zou doen krimpen en dat het zou meewerken aan het onderzoek naar verdachte activiteiten. Trump moet het Congres tegen 15 oktober inlichten over de mate waarin Iran zich aan het akkoord houdt.

epa

VN: “Geen aanwijzingen van schending”

Trump heeft zich altijd tegen de Iran-Deal gekant. Toch heeft de IAEA, het Internationaal Atoomenergieagentschap van de Verenigde Naties, geen enkel bewijs dat Iran het akkoord geschonden zou hebben.

Deze week meldden Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis en generaal Joseph F. Dunford Jr., militair adviseur van de Amerikaanse overheid, nog in het Congres dat ze achter de Iran-Deal staan. Mattis meent ook dat de deal niet in elkaar zou storten als Trump de erkenning intrekt. Toch zijn heel wat neoconservatieven in de VS voorstander van een hardere aanpak van het strenge sjiitische Iran. Ook Israël, de grootste bondgenoot van de VS, deelt die visie, vooral omdat Iran de jongste jaren meer invloed heeft in het Midden-Oosten.

Rakettest

Vorige maand liet de Iraanse president Hassan Rohani nog weten dat er over “geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden”. Hij zei dat zijn land klaar is “voor alle mogelijke scenario’s” als Trump zich terugtrekt uit het atoomakkoord van 2015.

Iran zou toen een succesvolle test uitgevoerd hebben met een nieuwe ballistische raket. De raket had volgens sommige bronnen een reikwijdte van 2.000 kilometer en kan meerdere kernkoppen dragen. “We kunnen niet toestaan dat een moorddadig regime deze destabiliserende activiteiten blijft uitvoeren, terwijl het gevaarlijke raketten bouwt”, zei Trump toen. “En we kunnen niet achter een akkoord blijven staan dat dekking biedt aan de uiteindelijke bouw van een kernprogramma.”

Gesponsorde artikelen