Trump wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie en haalt uit naar China en Huawei

Trump wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie en haalt uit naar China en Huawei

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over het uitbouwen van 5G-internetnetwerken, maar Amerikaans president Donald Trump wil de rest voor zijn en zegt op Twitter dat hij zo snel mogelijk 6G-internet wil uitbouwen in zijn land. Het enige probleem: de 6G-technologie bestaat nog niet.

Trump schrijft op Twitter dat hij 5G en zelfs 6G zo snel mogelijk in de VS wil hebben. Hij benadrukt dat dat veel krachtiger, sneller en slimmer is dan de huidige standaard. Bovendien vindt het staatshoofd dat Amerikaanse bedrijven meer moeite moeten doen en anders voorbijgestoken zullen worden.

De tweet wordt afgesloten met de stelling dat er geen enkele reden is dat de VS zou moeten achterlopen. Daarmee lijkt hij te doelen op de concurrentie in de digital race van China en bij uitbreiding van smartphonefabrikant en IT-infrastructuursbedrijf Huawei. Dat laatste bedrijf sprak afgelopen week nog oorlogsretoriek aan het adres van de VS.

(China blokkeerde onlangs de laatste Westerse zoekmachine in het land.)

Spionage?

Daarnaast verdenkt Washington Peking ervan door middel van Huawei-netwerken, die erg goedkoop en aantrekkelijk zijn voor westerse landen, te willen bespioneren. Het kwam zelfs tot waarschuwingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten over Huawei en een actieve lobbycampagne tegen Huawei bij de westerse bondgenoten.

Trump schrijft ook dat hij “geen technologieën die geavanceerder zijn, wil blokkeren”. Daarmee verwijst hij opnieuw naar Huawei en China. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Waarschuwingen Amerikaans leger

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

En bij ons?

In België levert Huawei netwerkapparatuur aan Proximus en Orange Belgium. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) voert momenteel een onderzoek naar de Chinese IT-gigant. Voor de verkoop van smartphones is Huawei het nummer twee in ons land, na Samsung. Apple is tegenwoordig goed voor brons.

Gesponsorde artikelen