Trump wil naar de maan vliegen en overweegt het ISS op te offeren

Trump wil naar de maan vliegen en overweegt het ISS op te offeren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft grote plannen met NASA. Hij wil astronauten naar de maan sturen, maar het budget van de ruimtevaartorganisatie is natuurlijk niet onuitputtelijk. Daarom wil hij volgens een gelekt document ook gaan besparen … en daar zou het Internationaal Ruimtestation ISS het slachtoffer van kunnen worden.

De Amerikaanse sites The Verge en Mashable konden het document inkijken. Daaruit blijkt duidelijk dat de toekomst volgens Trump niet in het ISS ligt, maar wel op de maan. Tegen 2025 zou de Amerikaanse overheid stoppen met de financiële steun voor het ruimtestation. Ze gaan er immers van uit dat tegen dan privébedrijven in staat zullen zijn om astronauten in een baan rond de aarde te brengen, en daar bevindt zich ook het ISS.

Trump denkt dan aan SpaceX van Elon Musk, en ook Boeing heeft gelijkaardige plannen. Maar zullen die bedrijven tegen dan klaar zijn om zo’n missies te uit te voeren? NASA wil voorlopig niet reageren op de geruchten.

Klaar voor de maan?

Dat Trump z’n oog heeft laten vallen op de maan hoeft ook niet te verwonderen. Maar toch zou het opmerkelijk zijn aangezien de mens al decennia niet meer op de maan is geweest. Volgens het gelekte budget zou Trump in het begin van de jaren 2020 al maanlanders en “transportdiensten” naar de maan willen sturen. Hoe dan ook is het niet gezegd dat NASA al in zo’n korte tijd klaar zal zijn om landers, laat staan astronauten naar de maan te laten vliegen.

Gesponsorde artikelen