Trump wil tegen 2020 een ‘Space Force’ en uiteindelijk naar Mars, maar daarom is dat niet haalbaar

Trump wil tegen 2020 een ‘Space Force’ en uiteindelijk naar Mars, maar daarom is dat niet haalbaar

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft een opvallend plan voorgesteld in het Pentagon. De Verenigde Staten lanceert binnenkort een ‘Space Force’ of ruimteleger. De woorden van Pence: “Zoals president Trump al zei: het is niet genoeg om als Amerikanen aanwezig te zijn in de ruimte, we moeten het heelal ook domineren.”

De Amerikaanse president Donald Trump stelde eerder al voor om een nieuwe tak toe te voegen aan het Amerikaanse leger: een divisie die de Verenigde Staten moet beschermen en vertegenwoordigen in de ruimte. “Dus dan gaan we dat ook doen”, reageert vicepresident Mike Pence nu. Dat meldt de Britse krant The Guardian. “Om het in Trumps eigen woorden te zeggen: de ruimte is een oorlogsterrein, net als de lucht en de zee. De geschiedenis heeft bewezen dat vrede alleen tot stand komt door macht, en ook in de ruimte willen wij die macht in handen hebben.”

Gelijkwaardig aan lucht- en landmacht

Trump en Pence spelen geen toekomstmuziek. Zo stelt Pence dat de zesde nieuwe tak van het Amerikaanse leger gelijkwaardig zal zijn aan de andere vijf. Die andere vijf zijn de luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en kustwacht. Trump wil de nieuwe ‘Space Force’ al in 2020 operationeel maken.

Pence wijst erop dat de Amerikaanse regering zich moet haasten, omdat Rusland en China de jongst jaren steeds meer onderzoek voeren naar ruimtewapens en –technologie: “Hun acties maken het overduidelijk: onze tegenstanders maken de ruimte al tot een oorlogsterrein en de Verenigde Staten zullen niet bang ineenkrimpen door deze uitdaging.”

Mars

Eén van die ontwerpen van de logo’s (zie coverfoto) voor de nieuwe afdeling stelt dat “Mars awaits“. Wat een Space Force die een militair doel heeft op Mars gaat doen is sowieso al maar de vraag. Een recente studie onthult bovendien dat we op Mars niet veel kunnen gaan doen. De rode planeet leek misschien de beste kandidaat voor terravorming, het proces waarbij de atmosfeer en het klimaat van een andere planeet worden veranderd zodat deze voor mensen bewoonbaar wordt. Maar dat is dan toch niet het geval.

Het probleem zit hem in een tekort aan koolstofdioxide. Wetenschappers hadden het plan om het koolstofdioxidegas dat opgesloten zit in het oppervlak van Mars vrij te laten, zodat de atmosfeer dikker zou worden en als een deken dient om de planeet te verwarmen.

Maar nu blijkt dat de hoeveelheid koolstofdioxide op Mars bij lange na niet genoeg is om de gehele planeet op te warmen. Hoewel de huidige atmosfeer van Mars grotendeels uit CO2 bestaat, is deze veel te dun en te koud om vloeibaar water – essentieel voor leven – mogelijk te maken.

De atmosferische druk op Mars is ongeveer 0,6 procent van de aarde. Omdat Mars verder van de zon af ligt, schatten onderzoekers dat een CO2-druk vergelijkbaar met de totale atmosferische druk van de aarde nodig is om de temperatuur voldoende te verhogen om stabiel vloeibaar water mogelijk te maken. De poolkappen, mineralen en de grond van Mars kunnen allemaal bronnen van koolstofdioxide en water leveren, om de atmosfeer te verdikken. Jammer genoeg blijkt de druk alleen te verhogen te zijn naar ongeveer 7 procent van die op Aarde.

“Ons onderzoek toont dat er niet genoeg CO2 op Mars overblijft om een significante broeikasopwarming mogelijk te maken als het gas in de atmosfeer wordt gebracht”, concluderen de auteurs.

Ruimtetroepen

De Amerikaanse Defensie heeft nu een rapport van vijftien pagina’s gepubliceerd. Daarin wordt uitgelegd in welke fases het ruimteleger tot stand moet komen. Dit staat er letterlijk in te lezen: “Het Pentagon luidt daarmee een nieuw tijdperk van ruimtetechnologie in om de capaciteiten van de tegenstander af te schrikken, te ontkennen, te verstoren, te vernietigen en te manipuleren om de Amerikaanse belangen, bezittingen en manier van leven te beschermen.”

Het nieuwe leger zou uit troepen bestaan, maar zou ook wapens leveren om buitenlandse satellieten te vernietigen. Ook zullen er onderzoeken opgestart worden naar apparaten om militaire communicatie te onderscheppen en gps-systemen te versterken. Alles wat tegen “buitenaardse” vijanden kan helpen, behoort tot het takenpakket.

epa

8 miljard

Maar voor dat er allemaal doorkomt, moet Trump nog de steun krijgen van het Amerikaanse Congres. “Het is hun verantwoordelijkheid om het ruimteleger te organiseren, te trainen en uit te rusten”, stelt Pence.

En dat zal verre van goedkoop worden. De regering zal namelijk aan het Congres vragen om een budget van 8 miljard dollar vrij te maken voor de uitvoering van een programma van vijf jaar.

Trump heeft altijd al gezegd dat hij een ‘Space Force’ wou toevoegen aan het Amerikaanse leger. Op Twitter laat hij zich al enthousiast uit over zijn plannen.

Gesponsorde artikelen