Trump wilde wel degelijk speciale aanklager Rusland-onderzoek ontslaan

Trump wilde wel degelijk speciale aanklager Rusland-onderzoek ontslaan

Donald Trump wilde in juni speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan. Mueller leidt een groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij hij ook kijkt naar de contacten van het campagneteam van Trump met Russische functionarissen. Trumps advocaat kon op het nippertje dat ontslag vermijden, maar het is weer een stevige indicatie dat Trump de rechtsgang zou hebben willen belemmeren.

Het ontslag van Mueller ging niet door omdat de jurist van het Witte Huis, Donald McGahn, het verhinderde. Hij dreigde zelfs met opstappen als Mueller de laan uit zou worden gestuurd. McGahn vreesde dat het wegsturen van Mueller grote gevolgen zou hebben voor Trump zelf en zijn presidentschap, omdat het zou lijken of Trump zijn hachje probeerde te redden. Een van de vragen die Mueller probeert te beantwoorden is of de president het onderzoek heeft belemmerd.

McGahn

McGahn hoort bij de inner circle van de president, hij is betrokken geweest bij vrijwel alle besluiten die nu door Mueller worden onderzocht. De president beweerde dat de voormalige FBI-baas op een aantal punten de schijn van belangenverstrengeling wekte. Hij zou zijn adviseurs daar ook actief naar hebben laten zoeken.

Omdat McGahn voet bij stuk hield bond Trump in. De maand erna kwam er een andere juridisch adviseur in het team van Trump, de in Washington zeer gerespecteerde Ty Cobb, die de president beweegt om juist zoveel mogelijk samen te werken met Mueller.

Gesponsorde artikelen