Trump woest op China voor lakse houding tegenover Noord-Korea: “China kan het probleem makkelijk oplossen”

Trump woest op China voor lakse houding tegenover Noord-Korea: “China kan het probleem makkelijk oplossen”

Amerikaans president Donald Trump laat via Twitter weten dat hij zeer teleurgesteld is in de houding die China aanneemt tegenover Noord-Korea. Hij vindt dat China het probleem met Noord-Korea gemakkelijk kan oplossen en spoort nogmaals aan om militair in te grijpen. Naar aanleiding van de nieuwe succesvolle rakettest van Noord-Korea, waarmee de VS geraakt zou kunnen worden, zijn twee Amerikaanse bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland gevlogen.

De Amerikaanse president Donald Trump laat weten “zeer teleurgesteld” te zijn in China. Afgelopen nacht heeft hij getweet dat de Chinezen “helemaal niets voor ons doen in de kwestie met Noord-Korea, behalve praten”. Hij haalt ook aan dat ze “jaarlijks miljarden verdienen aan de handel met de VS”, wat volgens Trump mogelijk gemaakt werd door zijn “dwaze” voorgangers.

Trump redeneert dat China het probleem met Noord-Korea gemakkelijk kan oplossen. “We zullen niet langer toestaan dat dit zo doorgaat”, tweet de Amerikaanse president. Hij sprak niet van concrete maatregelen tegen China.

Amerika binnen schietbereik

Trump zet China al even onder druk om militair op te treden tegen Noord-Korea. China, de enige handelspartner van Noord-Korea, vindt echter dat praten met Pyongyang de enige uitweg uit de crisis is. De Chinese regering heeft niet gereageerd op de tweets van Trump.

Toch riepen de Chinezen gisteren opnieuw op om de Amerikaanse anti-raketsystemen uit Zuid-Korea weg te halen. Dat deden ze nadat Noord-Korea uitgepakt had met een nieuwe succesvolle rakettest waarmee ze het gehele oppervlak van de VS zouden kunnen bereiken.

Het was intussen al de twaalfde raket die door Pyongyang werd afgevuurd. Het projectiel is in Japanse wateren terechtgekomen, op ongeveer 370 kilometer van de kust. Volgens experts vloog de raket 45 minuten lang en legde het 3.700 kilometer af. Noord-Korea zou dus Amerikaanse steden als Los Angeles, Denver en Chicago kunnen bereiken. Het zou zelfs kunnen dat steden aan de oostkust zoals New York en Boston binnen schootsafstand van het Noord-Koreaanse leger liggen.

Amerikaanse bommenwerpers

Als reactie op de Noord-Koreaanse raketproeven zijn zaterdagnacht twee Amerikaanse bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland gevlogen. Dat meldt de Amerikaanse luchtmacht zelf aan persbureau ANP. In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de VS al een gezamenlijke militaire oefening met Zuid-Korea aan de oostkust van het schiereiland.

Gesponsorde artikelen