Trump zegt leiders Democraten dat hij akkoord is om muur aan grens bij Mexico niet te bouwen en jonge migranten te beschermen

Trump zegt leiders Democraten dat hij akkoord is om muur aan grens bij Mexico niet te bouwen en jonge migranten te beschermen

Een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump was het bouwen van een muur langs de grens van de VS met Mexico. Maar daar lijkt niks van te komen. Trump is in gesprek met twee Democratische leiders akkoord gegaan met het opstellen van een nieuw veiligheids- en immigratieplan, waarbij de grensmuur bij Mexico niet gebouwd gaat worden.

De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer en de partijleider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi waren door Trump uitgenodigd voor een etentje in het Witte Huis.

Het gesprek ging voornamelijk over de bescherming van de honderdduizenden Dreamers, of mensen die in hun kindertijd illegaal de VS binnenkwamen.

De Trump-regering heeft begin deze maand aangekondigd het programma DACA voor die jonge illegale immigranten stop te zetten. Het Congres krijgt zes maanden de tijd om met een alternatief te komen. Maar dat kan er alleen komen als de Democraten meewerken.

“We hebben afgeproken om de bescherming van DACA snel in de wet op te nemen en aan een plan te werken voor grensveiligheid, zonder dat de muur er komt, waar alle partijen mee kunnen leven”, zeggen Pelosi en Schumer in een gezamenlijke verklaring.

Sarah ontkent

Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders ontkent dat de bouw van de muur van tafel is. “Hoewel DACA en grensveiligheid is besproken, is er zeker niet toegezegd dat de muur niet gebouwd gaat worden”, meldde Sanders via Twitter. Sanders was niet aanwezig bij het gesprek tussen Trump en de Democratische leiders. Sanders’ versie werd ook tegengesproken door drie aanwezigen ondertussen.

In een eerdere verklaring vanuit het Witte Huis werd het gesprek met Schumer en Pelosi als positief en constructief bestempeld.

“De regering kijkt uit naar de vervolggesprekken met alle betrokkenen van beide kanten.” Ook vanuit de kant van de Democraten werd optimistisch gereageerd. In de verklaring noemde de Democratische partijleiders de bijeenkomst met Trump als “zeer productief”.

Gesponsorde artikelen