Trump zet 59.000 Haïtiaanse migranten buiten

Trump zet 59.000 Haïtiaanse migranten buiten

De Verenigde Staten zullen stoppen met het programma dat een beschermde status geeft aan ongeveer 59.000 Haïtiaanse immigranten. Ze wonen sinds 2010 in de VS en krijgen nog 18 maanden om op te krassen. De regering-Trump heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof ook gevraagd om de laatste versie van het inreisverbod volledig toe te staan. Een Hof van beroep in Californië stelde vorige week dat slechts delen van het nieuwe inreisverbod zou kunnen worden uitgevoerd.

De Temporary Protected Status (TPS) werd voor een periode ingevoerd van achttien maanden na de aardbeving in 2010. Sindsdien heeft de regering-Obama het programma meerdere keren verlengd.

Die status, die deportatie voorkomt, is gegeven aan de grote groep Haïtianen na de vernietigende aardbeving in 2010 waarbij meer dan 300.000 mensen om het leven kwamen. Het speciale programma zorgt ervoor dat de Haïtianen legaal in de VS kunnen verblijven en werken.

De regering-Trump maakt nu bekend dat het programma over achttien maanden definitief wordt stopgezet. In die tijd moeten de Haïtianen ofwel terugkeren naar Haïti ofwel hun verblijf in de VS legaliseren met een permanente verblijfsvergunning.

“Harteloos”

Volgens de regering-Trump is de situatie in Haïti dusdanig verbeterd dat de Haïtianen terug kunnen. Ze verliezen hun beschermde status en krijgen tot de zomer van 2019 de tijd om terug te gaan. Volgens de Verenigde Staten is Haïti inmiddels prima in staat om de 60.000 landgenoten weer te huisvesten.

Advocaten van Haïtianen in de VS tekenden direct na het besluit protest aan. Volgens hen is de situatie op het eiland helemaal nog niet voldoende op orde om zoveel mensen terug te laten keren. Ze spreken van een “harteloos” besluit.

Haïti heeft na de verwoestende aardbeving van 2010 veel internationale hulp gekregen, maar het blijft een van de armste landen ter wereld.

Inreisverbod, nieuwe poging

De regering-Trump heeft ook aan het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om de laatste versie van het inreisverbod van president Donald Trump volledig toe te staan.

Een Hof van beroep in Californië stelde vorige week dat slechts delen van het nieuwe inreisverbod zou kunnen worden uitgevoerd.

Het Witte Huis stelt in het beroep aan het Hooggerechtshof dat het inreisverbod nu wel volledig zou moeten worden uitgevoerd omdat het “zowel procedureel als inhoudelijk” verschilt van eerdere verboden. De verschillen maken volgens het Witte Huis duidelijk dat het nieuwste verbod is “gebasseerd op doelstellingen op het gebied van nationale veiligheid en buitenlandse zaken en niet op religieuze animositeit”.

Het huidige inreisverbod van Trump werd aangekondigd op 24 september en vervangt de twee eerdere inreisverboden die door federale rechters werden geblokkeerd of werden beperkt.

Drie rechters van het Hof van beroep in San Francisco stonden het inreisverbod op 13 november gedeeltelijk toe en gaf de regering-Trump daarmee een kleine overwinning. Een rechter had namelijk eerder ook het derde inreisverbod geblokkeerd. Het Hof van beroep stelde dat de regering mensen afkomstig uit zes moslimlanden die geen banden hebben met de VS, de toegang tot het land mag weigeren.

Deze uitspraak betekent dat het inreisverbod geldt voor mensen uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Tsjaad en die geen banden hebben met de VS.

Gesponsorde artikelen