Trump zet nu ook openlijk zijn minister van Buitenlandse Zaken te kakken

Trump zet nu ook openlijk zijn minister van Buitenlandse Zaken te kakken

President Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken vanop de golfbaan via Twitter tot de orde geroepen: Rex Tillorson moet volgens Trump geen moeite doen om een dialoog met Noord-Korea te voeren, want hijzelf zal “doen wat noodzakelijk is”. En praten is dat niet.

Tillerson maakte zaterdag in China bekend dat de Amerikanen contact hebben met hoge Noord-Koreanen om Kim Jong-un tot gesprekken te bewegen over de raketproeven en nucleaire aspiraties van de dictator.

Dat zint Trump niet. Tussen rondjes op de golfbaan door tweette Trump dat “onze geweldige minister van Buitenlandse Zaken zijn tijd verspilt door te proberen met de kleine raketman te onderhandelen”. En in zijn volgende tweet stelde Trump: “Spaar je energie, Rex. We zullen doen wat noodzakelijk is”.

In een toespraak bij de VN dreigde Trump Noord-Korea met volledige vernietiging als het land geen eind maakt aan zijn nucleaire programma.

“Oververhit”

Tillerson liet zaterdag weten open te staan voor gesprekken met het streng communistische land. “We vragen of ze willen praten”, zei Tillerson. “We zitten niet in het donker.”

Tillerson is in Peking voor overleg met onder anderen zijn collega Wang Yi over met name de situatie op het Koreaans schiereiland en over het aanstaande bezoek van Trump aan China in november.

“De hele situatie is op dit moment een beetje oververhit, denk ik”, zei Tillerson. “Iedereen zou graag zien dat de rust terugkeert. Het zou natuurlijk helpen als Noord-Korea stopt met het lanceren van raketten.”

Gesponsorde artikelen