Trump zet z’n zuivering verder: ook nummer één van Secret Service moet opstappen. Waarom of beter: door wie?

Trump zet z’n zuivering verder: ook nummer één van Secret Service moet opstappen. Waarom of beter: door wie?

In wat een anonieme ambtenaar tegen CNN “een bijna systematische zuivering van de top door Donald Trump” noemde, moet nu ook de topman van de Secret Service, Randolph Alles, het veld ruimen. Gisteren stapte minister Kirstjen Nielsen van Nationale Veiligheid nog op. Wat zit er achter die ontslagen? Of beter: wie? Het blijkt Trumps nieuwe favoriete radicaal-rechtse adviseur Stephen Miller te zijn.

Alles was als hoofd van de Secret Service verantwoordelijk voor de persoonlijke beveiliging van president Trump en diens entourage. Voor zijn medewerkers komt het vertrek blijkbaar als een verrassing.

Het Witte huis heeft bekendgemaakt dat hij op korte termijn zijn functie neerlegt. Zijn vertrek heeft volgens ingewijden te maken met “botsende karakters in de top van de organisatie”.

Alles werd in 2017 de hoogste baas van de Secret Service. Daarmee werd gehoor gegeven aan een aanbeveling om een buitenstaander te benoemen die de dienst kon opschudden. Zijn onervarenheid met de geheime dienst zou voor conflicten hebben gezorgd.

De voormalig generaal was voorgedragen door Trumps voormalige chef-staf John Kelly, ook een oud-generaal, die in december het veld moest ruimen. Die laatste was ook de beschermheer van Nielsen, een voormalige medewerker van hem. Nielsen en Alles zijn de laatste twee in een inmiddels lange rij medewerkers die vertrokken.

Volgens CNN heeft Trumps stafchef Mick Mulvaney twee weken geleden de opdracht gegeven Alles de laan uit te sturen. Verscheidene bronnen de Trump-administratie bevestigden dat.

De woordvoerder van Het Witte Huis reageerde op de berichtgeving met de mededeling dat Alles op korte termijn zijn post verlaat. James Murray, een carrièreambtenaar bij de Secret Service, volgt hem met ingang van mei op als directeur.

Het rommelt al langer binnen de Binnenlandse Veiligheid. Trump trok vorige week nog een nominatie terug van een hoge ambtenaar op het ministerie, naar eigen zeggen omdat hij een hardere koers wil varen.

Waarom of beter: wie?

Aanjager van de ontslaggolf is Stephen Miller, een radicaal-rechtse adviseur van Trump, die geldt als een white nationalist en een havik op het gebied van immigratie.

Sinds het aantreden van president Trump is Miller staflid communicatie van het Witte Huis en de speechwriter van de president. Onder meer de “American Carnage“-installatiespeech in januari 2017 en de “If necessary, we will totally destroy North Korea“-speech in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2017 waren van zijn hand.

Miller speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van Executive Order 13769, een decreet dat onder meer immigratie uit verschillende landen uit het Midden-Oosten aan banden legt, en is verworden tot een sleutelfiguur binnen Trumps immigratiebeleid. Eerder was hij directeur communicatie van toenmalig senator Jeff Sessions.

Milller trad medio februari 2017 landelijk op de voorgrond in een serie tv-uitzendingen waarin hij Trumps inreisverbod verdedigde, en de bevoegdheid van de rechterlijke macht om het door de uitvoerende macht uitgestippelde immigratiebeleid te beperken in twijfel trok. Miller wordt gezien als ideologisch verwant aan voormalig chef-strateeg Steve Bannon, met wie hij al jarenlang zegt samen te werken.


epa

Mexico

Miller is een onvoorwaardelijke Trump-fan, en wellicht dat hij daarom zo’n machtspositie heeft kunnen claimen. Zo zei hij op tv: “de president is een politiek genie. Hij haalde de Bush-dynastie neer. Hij haalde de Clinton-dynastie neer. En hij haalde het hele media-bastion neer”.

Volgens bronnen binnen het Witte Huis vertelde de president zijn staf recent dat Miller voortaan over alle kwesties rond immigratie en de grens met Mexico gaat. Trump dreigde onlangs de zuidgrens te sluiten als Mexico niet harder optreedt tegen de stroom migranten. Hij liet dat dreigement weer varen nadat in de VS veel ophef ontstond over de mogelijke gevolgen van het sluiten van de grens met de op twee na grootste handelspartner.

Nieuwe (anti)immigratie-tsaar

Critici merken bovendien op dat de illegale migratie waar Trump zich over opwindt niet plaatsvindt via de officiële grensovergangen. Bronnen binnen de Amerikaanse regering stellen dat Trump er inmiddels spijt van heeft dat hij de grens niet heeft gesloten.

De president zou nu van zijn kabinet verwachten dat het met ferme maatregelen tegen Mexico komt. Het formaliseren van de rol van Miller als immigratie-tsaar zou een stap in die richting zijn. Naar verluidt zou Trump ook overwegen weer op grote schaal migrantenfamilies te gaan scheiden aan de grens. Miller was de architect van dat omstreden beleid.

Het scheiden van migrantenfamilies werd vorig jaar officieel stopgezet nadat het leidde tot groot maatschappelijk protest en dreigende nederlagen in verschillende rechtbanken. Vertrekkend minister van Binnenlandse Veiligheid Nielsen zou een grote tegenstander van herinvoering zijn. The New York Times onthulde vorige maand dat migrantenkinderen nog steeds bij hun families worden weggehaald.

Veiligheidsincident met Chinese vrouw in Mar-a-Lago

Alles’ ontslag zou in elk geval niets te maken hebben met het vertrek van Nielsen of een veiligheidsincident op Mar-a-Lago, Trumps buitenverblijf in Florida. Een Chinese vrouw probeerde daar anderhalve week geleden onder valse voorwendselen toegang toe te krijgen. Bij haar aanhouding had ze allerlei verdachte spullen bij zich, zoals een usb-stick met malware. De vrouw zit vast.

Alles zegt in een bericht aan zijn medewerkers dat hij niet ontslagen is. Volgens hem heeft het Witte Huis weken geleden aangegeven dat Trump graag een ordentelijke verandering van leiderschap wil op het ministerie en dat hij daaraan gehoor heeft gegeven. Alles’ opvolger is ook al bekend, dat wordt James Murray, die al een lange carrière binnen de dienst erop heeft zitten.

epa

De president zou nu van zijn kabinet verwachten dat het met maatregelen tegen Mexico komt. Het formaliseren van de rol van Miller als immigratie-tsaar zou een stap in die richting zijn. Naar verluidt zou Trump ook overwegen weer op grote schaal migrantenfamilies te gaan scheiden aan de grens. Miller was de architect van dat omstreden beleid.

Gesponsorde artikelen