Trump, zijprojecten en feesten: wij spraken met Municipal Waste vlak na hun concert op Alcatraz

Trump, zijprojecten en feesten: wij spraken met Municipal Waste vlak na hun concert op Alcatraz

Municipal Waste zijn de koningen van de thrash metal revival. De groep heeft intussen al zes langspeelplaten uit en is niet meer weg te denken uit het metalspectrum. Wij spraken met zanger Tony Foresta vlak na hun show op Alcatraz.

Hoe ging de show?

Tony: Het was fun. We hebben letterlijk een hele hete Europese toer achter de rug. Het was heel warm. Het was tof dat er hier een beetje wind was. We hebben deze toer mensen zien flauwvallen van de warmte.

Jullie beginnen je set altijd met de woorden “We’re Municipal Waste from Richmond, Virginia”. Waarom? Wat is er zo speciaal aan jullie thuisstad?

Tony: We zijn trost op waar we vandaan komen. Veel metal en punk bands komen uit Richmond. Het is gewoon leuk om aan de mensen te zeggen waar we vandaan komen.

Stem en nieuwe plaat

Bij veel metalzangers hoor je dat er een gecontroleerde techniek zit achter hun geroep en getier. Bij jou lijkt het daarentegen alsof je erop los roept en je stem pijn doet. Hoe zit dat juist?

Tony: Het deed zeker in het begin veel pijn. Nu soms nog, maar ik ben er beter in geworden. Nu weet ik hoe ik daar een evenwicht in kan vinden en me niet helemaal schor moet gillen.

Jullie nieuwe plaat ‘Slime and Punishment’ is al meer dan een jaar uit. Hoe zijn de reacties?

Tony: De reacties zijn goed. Fans zingen nu al meer mee met onze nieuwe nummers dan met de oude. Het is fijn dat we de nieuwe songs nu eindelijk live hebben kunnen spelen in Europa, want we hebben hier al meer dan een jaar niet gespeeld.

Geschifte clip en feesten

De videoclip voor jullie nieuwe song ‘Breathe Grease’ is geschift en doet jullie reputatie als rasechte thrashers echt eer aan. Gitaren worden vernield, wilde pool party’s, veel drank, skaten, … Was het ook jullie plan om je imago nog meer te versterken?

Tony: Het is grappig dat je dat vraagt. Eigenlijk werd de set gewoon één zot, groot feest. Het was eigenlijk onze bedoeling om te doen alsof we op een ultrastrak feestje zaten, maar door te doen alsof werd het ook een feest.

Zijn jullie zelf nog partyboys?

Tony: We hebben zeker die reputatie. Ik ben 41 jaar dus het is iets meer op het gemak. Maar ja, ik ben nog steeds een ‘partyboy’.

Nieuwe gitarist

Jullie hebben sinds 2016 een tweede gitarist aan boord, Nick Poulos. Hoe heeft dat de band veranderd?

Tony: We klinken nu gewoon veel beter, zeker in livesetting. We klinken zoals op onze platen. Hij zorgt ervoor dat we scherp blijven en beter overeenkomen.

Het was trouwens al lang geleden de bedoeling dat hij bij de band zou komen. We hadden hem eigenlijk al sinds onze tweede plaat (‘Hazardous Mutation’, red.) bij de band moeten hebben.

Trump

Jullie maken er een punt van om tijdens jullie set de draak te steken met Trump. Waarom vinden jullie dat belangrijk om te doen?

Tony: We willen niet dat ze hier in Europa denken dat elke Amerikaan een hypocriete, onverdraagzame racist is. Het is eng, man. Domme mensen zijn ons land aan het overnemen. Elke dag opnieuw is het weer iets belachelijks. We vinden het belangrijk om jullie aan de andere kant van de oceaan te waarschuwen. We zijn niet allemaal voor rijke, oude blanke mannen die zoveel mogelijk macht willen.

Zijprojecten en andere genres

Jullie hebben veel verschillende zijprojecten lopen, zoals Iron Reagan, Cannabis Corpse en Bat. Waarom doen jullie dat? Is het belangrijk om in meerdere groepen te zitten?

Tony: Dave, onze drummer, heeft dat in onze kop gestoken. Hij zat in zoveel groepen toen hij pas bij ons begon (Birds of Prey, King Generator, East West Blast Test, Hope Collapse, Burnt by the Sun, red.). En dat leek ons ook wel tof. Iron Raegan (het zijproject van Foresta, red.) is ook niet zo serieus begonnen. Het was eerst gewoon een excuus om met vrienden te jammen. Als je in meerdere bands zit, leer je veel bij van al die mensen en boek je vooruitgang als muzikant.

Jullie gaan binnenkort in Amerika op toer me High on Fire. Zou dat iets voor jou zijn, om voor de verandering eens in een trage band te zingen?

Tony: High on Fire is geweldig. We hebben veel lol met die mannen. Zij nemen op die toer ook nog een groep mee en wij nemen Toxic Holocaust onder de arm, nog een formidabele groep. Maar zoiets als Sleep of High on Fire doen, dat zou me niet liggen. Ik kan daar niet ‘mooi’ genoeg voor zingen. Het zou niet goed klinken. Ik vind de muziek wel mooi.

Toekomstplannen

Welke andere bands zou je graag willen zien op Alcatraz?

Tony: Limp Bizkit. Ryan en ik hadden ooit een coverband waarmee we alleen maar Limp Bizkit-nummers speelden. Ze zijn ‘de shit’. Haha. Orange Goblin is ook heel goed.

Wat zijn de toekomstplannen voor Municipal Waste?

Tony: We brengen binnenkort een nieuwe EP uit. Enkel de vocals moeten nog ingezongen worden. Check it out!

Gesponsorde artikelen