Trump zou buitenlandse hulp aannemen bij de verkiezingen en zou dat niet melden aan de FBI

epa

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij vanuit het buitenland ‘dirt’-informatie over een politieke tegenstander zou aannemen bij de komende verkiezingen. Trump zei ook dat hij de FBI daar niet per se van op de hoogte zou brengen. Dat is een opmerkelijke uitspraak, want Trump wordt beschuldigd van een samenzwering met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Bovendien slaagden Trump zijn tegenstanders er nooit in om zwart op wit te bewijzen dat hij buitenlandse hulp zou aannemen, ondanks vele pogingen.

“Luisteren kan geen kwaad”, zei Trump in een interview met de tv-zender ABC. “Als iemand uit een ander land belt, laten we zeggen Noorwegen, om te zeggen dat ze informatie over je tegenstander hebben, ik denk dat ik het dan zou willen horen.”

Enkele weken geleden zei Trump nochtans aan de populistische, Hongaarse premier Viktor Orban dat hij “zich zeker zou houden” aan zijn belofte om geen gestolen informatie vanuit het buitenland aan te nemen om de reputatie van een politieke rivaal te beschadigen.

(Trump moet na maanden tegenstribbelen zijn persoonlijke financiële informatie doorgeven aan het Amerikaans Congres.)

Ontmoeting met Rusland

Trump staat bekend om zijn gewaagde uitspraken, maar deze quote is wel erg opvallend. Zo wordt Trump er al voor het begin van zijn termijn als president van beschuldigd Russische hulp aangenomen te hebben tijdens de verkiezingscampagne van 2016. 

Daarin wordt vaak verwezen naar de ontmoeting van zijn zoon Donald Junior, zijn schoonzoon Jared Kushner en Trump zijn toenmalige campagneleider Paul Manafort met een Russische diplomaat. Die bood hen dirt of belastende informatie aan over de toenmalige Democratische kandidate Hillary Clinton.

De Amerikanen gingen niet in op het Russisch aanbod, maar WikiLeaks loste later wel de beschadigende informatie over onder andere de e-mails van Hillary Clinton.

(Manafort kreeg onlangs 47 maanden cel wegens bank- en belastingfraude. Het ging om feiten die hij gepleegd had voor hij bij het team van Trump ging werken als campagneleider.)

epa: Manafort

Onderzoek sluit kwade wil Trump niet uit

Daarop werd de voormalige FBI-directeur Robert Mueller begin 2017 door onderminister van Justitie Rod Rosenstein benoemd tot speciaal aanklager om een onderzoek te leiden naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. 

Het rapport van Mueller concludeerde dat Russen effectief geprobeerd hebben om Trump te helpen. Amerikaans minister van Justitie Barr gaf echter een positieve interpretatie aan het rapport, waardoor Trump nagenoeg onbeschadigd bleef.

Ook sloot Mueller niet uit dat Trump op illegale wijze geprobeerd heeft om het onderzoek te saboteren.

Mueller stelde in het rapport verder dat de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 op twee manieren in het voordeel van Trump probeerden te beïnvloeden. De Russen deden dat met het hacken van e-mails van Democraten en het verspreiden van nepnieuws op sociale media.

epa: Mueller

Trump niet noodzakelijk naar FBI

FBI-directeur Christopher Wray, die nochtans aangesteld werd door Trump, zei dat Donald Trump Junior de federale politie had moeten inlichten nadat hij het Russische aanbod gekregen had.

“Daar zit de FBI-directeur fout. Zo gaat het niet in het leven”, zegt Trump nu. Volgens de Amerikaanse president vallen deze praktijken onder het gebruikelijk onderzoek naar politieke tegenstanders. “Oppo research“, klinkt het, wat niet minder betekent dan de loopbaan van je politieke tegenstanders afspeuren naar onrechtmatigheden.

“Misschien moet je het beide doen”, ging Trump verder. “Als ik iets hoorde dat niet zou kloppen zou ik misschien naar de FBI stappen. Als ik dacht dat er iets mis was.”

Trump is echter niet happig om dat effectief te doen: “Ik zal je vertellen, ik heb nogal wat meegemaakt in mijn leven. Ik denk niet dat ik in mijn hele leven ooit de FBI heb gebeld. In mijn hele leven. Je belt de FBI gewoon niet. Je gooit iemand uit je kantoor, je doet wat je moet doen.”

epa: Wray

Democratische presidentskandidaten op achterste poten 

Alle Democratische presidentskandidaten veroordelen de uitspraken van Trump. “Weer verwelkomt president Trump buitenlandse bemoeienis met onze verkiezingen”, schreef de Democratische topfavoriet op Twitter. “Dit is geen politiek, dit is een bedreiging voor onze nationale veiligheid.”

“China hoort dit. Rusland hoort dit. Noord-Korea hoort dit”, zei presidentskandidaat Kamala Harris. “Laten we duidelijk zijn: deze president is een bedreiging voor onze nationale veiligheid.”

Andere Democratische kandidaten riepen voor de zoveelste keer op om een procedure voor de afzetting van Trump als president in gang te zetten. Dat ze daar ooit in zullen slagen, lijkt erg onwaarschijnlijk, want de Republikeinse partij in de Senaat heeft het laatste woord over zo’n eventuele afzetting. Amerikaans minister van Justitie Barr oordeelde op basis van het Mueller-rapport dat Trump niet vervolgd moet worden, maar dat spreken heel wat Democraten dus met klem tegen.

Gesponsorde artikelen