Left Right
scrollTop top

Trump zwengelt wereldwijde handelsoorlog verder aan: invoerkosten voor Europese wagens op tafel


Trump zwengelt wereldwijde handelsoorlog verder aan: invoerkosten voor Europese wagens op tafel

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt na de heffingen op staal en aluminium ook een invoerbelasting aan op auto’s uit de EU. Economen vrezen voor een wereldwijde handelsoorlog.

Trump kondigde donderdag aan dat hij de importheffingen op staal en aluminium gaat verhogen. Het gaat om een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. De EU kwam meteen met een tegenreactie voor Amerikaanse bedrijven als Trump effectief zijn handtekening onder het plan zet. Zo zei Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat hij de belastingen zou verhogen voor bijvoorbeeld bourbon, Harley Davidson en jeansbroeken.

Ook mag Trump “een scherpe reactie” verwachten van de Europese Commissie als hij zijn plannen voor staalheffingen doorzet. “We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren”, klonk het. Persbureau Reuters meldt dat de Europese leiders willen reageren met een importheffing van 25 procent.

“Easy to win”

Het antwoord van Trump: “Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen. Als de EU hun al gigantisch hoge tarieven en barrières voor Amerikaanse bedrijven die er zaken doen, nog wil verhogen, dan zullen wij eenvoudigweg een taks op hun auto’s instellen, die nu nog vrij de VS overspoelen. Zij maken het onmogelijk er onze auto’s (en andere dingen) te verkopen. Groot handelsonevenwicht!”

Roberto Azevedo, de directeur van de wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een ander visie: “Een handelsoorlog is in niemands belang.” Ook stelt Azevedo dat het staalplan van Trump de internationale handel “serieus zal schaden”.

Op het vlak van importheffingen op staal en aluminium zullen vooral China, Canada, Japan en Zuid-Korea ernstig worden getroffen.

“Domme handelsakkoorden”

Trump klaagde ook over het jaarlijkse Amerikaanse handelstekort van 800 miljard dollar. Dat tekort weet hij aan de “heel domme handelsakkoorden en -beleid”: “Onze jobs en welvaart worden aan andere landen gegeven, die al jaren van ons hebben geprofiteerd. Ze lachen om wat voor dwazen onze leiders zijn geweest. Genoeg!”

Volgende week woensdag bekijkt de Europese Commissie officiële tegenmaatregelen voor de aangekondigde hogere invoerheffingen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308