‘Trumpocracy’ in aantocht? Donald ontzegt ex-baas CIA gevoelige informatie en daarom is dat verregaand

‘Trumpocracy’ in aantocht? Donald ontzegt ex-baas CIA gevoelige informatie en daarom is dat verregaand

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ex-CIA-baas John Brennan zijn bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te kijken. Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, stelt dat er wordt getwijfeld aan de objectiviteit van Brennan en ze beschuldigt Brennan ervan “chaos en tweedracht te zaaien” in de regering-Trump.

De maatregel wordt aangekondigd, nadat Brennan een tweet verstuurd had waarin hij Trump zijn kritiek op Omarosa Manigault Newman afkeurde. Dat is een voormalig medewerker van Trump die een onthullend boek over de Amerikaanse president schreef.

Ze noemde hem onder andere “een losgeslagen racist”. Trump antwoordde door haar “a lowlife, een ellendeling, en een hond” te noemen.

“Gevaarlijk voor ons land”

Brennan zijn reactie op Twitter, nadat zijn bevoegdheden afgenomen werden: “Het is verbazingwekkend hoe vaak je faalt in het hooghouden van basale normen als fatsoen, beleefdheid en eerlijkheid. Het lijkt erop dat je nooit zal begrijpen wat het betekent om president te zijn, noch wat het betekent een goed, fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land.”

“Vrijheid van meningsuiting onderdrukt”

“Deze actie is deel van een breder streven van de heer Trump om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en critici te straffen,” schrijft de voormalige CIA-baas nog op Twitter. “Mijn principes zijn veel meer waard dan een verrekening.”

Er zullen er nog volgen

Even schetsen waarom de beslissing van Trump zo schrijnend is: het is in de Verenigde Staten gangbaar dat ook ex-directeuren van veiligheidsdiensten hun veiligheidsmachtiging en -bevoegdheden behouden. Ook na hun termijn kunnen zij dus geheime stukken informatie raadplegen.

Trump heeft gezegd dat hij er ook aan denkt om de bevoegdheden van minstens vijf andere voormalige chefs af te nemen. Het gaat onder andere om James Comey, de ex-directeur van de FBI, en Susan Rice, de Nationaal Veiligheidsadviseur van de vorige Amerikaanse president, Barack Obama.

Gesponsorde artikelen