Trumps Energy Secretary Rick Perry laat zich wijsmaken dat hij met premier Oekraïne aan lijn hangt en kraakt Rusland af

Trumps Energy Secretary Rick Perry laat zich wijsmaken dat hij met premier Oekraïne aan lijn hangt en kraakt Rusland af

Twee Russische grappenmakers hebben Rick Perry, de Energy Secretary van de VS, doen geloven dat hij met de premier van Oekraïne aan het telefoneren was. Ze vertelden Perry zelfs dat de Oekraïense president een nieuwe soort biobrandstof ontwikkeld had op basis van zelfgestookte alcohol en varkensmest. De Amerikaan slikte het verhaal zonder meer. Voor de rest werd er tijdens het gesprek van 22 minuten vooral over Rusland gesproken.

Trumps Energy Secretary Rick Perry is erin geluisd. Hij heeft zich door twee beruchte Russische pranksters laten wijsmaken dat hij met Volodymyr Groysman, de eerste minister van Oekraïne, aan de telefoon hing.

Op een gegeven moment in de 22 minuten durende conversatie met Perry beweerde de fake eerste minister dat de Oekraïense president Petro Poroshenko een nieuwe soort biobrandstof ontwikkeld heeft op basis van zelfgestookte alcohol en varkensmest. Je zou denken dat Perry zijn frank/euro dan zou gevallen zijn, maar niets is minder waar. Hij zei dat het idee “interessant” was en dat hij Kiev in augustus zou bezoeken: “Ik kijk ernaar uit de president te bezoeken en een meer gedetailleerde uitleg hierover te krijgen. Als dat kan, zal hij een heel rijk en succesvol man worden.” Department of Energy-woordvoerster Shaylyn Hynes bevestigt het voorval.

getty

“Daar wordt iedereen beter van behalve de Russen, maar dat is oké”

Het telefoongesprek vond plaats op 19 juli. Perry, die ook het nucleair wapenprogramma van de VS beheert, heeft verschillende onderwerpen aangehaald, waaronder sancties tegen Rusland en hulp aan Oekraïne om hun olie- en gasindustrie op te krikken. “We willen Oekraïne helpen met onze technologie. Daar wordt iedereen beter van behalve de Russen, maar dat is oké.” Ook zou Perry gezegd hebben dat de Trump-regering tegen Nord Stream 2 gekant is. Dat is een Russisch initiatief om aardgas naar Europa te transporteren via de Baltische staten. Bovendien verdedigde Perry aan de telefoon de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Jerky Boys of Russia’

De Russen Vladimir Krasnov en Alexei Stolyarov maken er een sport van om celebrities en politici bij de neus te nemen. Eerder al konden ze zanger Elton John doen geloven dat hij met de Russische president Vladimir Poetin aan het bellen was, ook republikeins senator John McCain werd slachtoffer van hun grappen en grollen. Het duo wordt in de VS vaak de ‘Jerky Boys of Russia’ genoemd.

“Deze individuen staan bekend om hun pranks met hoogwaardigheidsbekleders en celebrities”, zegt Hynes. “Ze kiezen vooral mensen uit die een ander standpunt dan hun regering innemen.”

De volledige conversatie:

Gesponsorde artikelen