Trumps jongste stunt heeft verstrekkende gevolgen voor alle Amerikanen

Trumps jongste stunt heeft verstrekkende gevolgen voor alle Amerikanen

Trumps jongste stunt is een besluit dat verstrekkende gevolgen heeft voor alle Amerikanen: de netneutraliteit wordt afgeschaft. Dat betekent onder meer dat internetproviders veel meer controle krijgen over de inhoud van websites. Zowat iedereen is het erover eens dat de maatregel vooral de gemiddelde Amerikaan gaat treffen, ook in de portemonnee.

Netneutraliteit betekent dat internetproviders alle dataverkeer hetzelfde moeten behandelen en dat ze geen onderscheid mogen maken tussen verschillende gebruikers of websites. Obama legde in 2015 het principe van netneutraliteit vast in federale regelgeving.

De Federal Communications Commission (FCC) maakte deze week bekend dat er een einde komt aan dat beginsel. De afschaffing van netneutraliteit is een overwinning voor de grote telecombedrijven. Zij kunnen meer geld vragen aan bijvoorbeeld websites die veel internetverkeer genereren (zoals Netflix) of de toegang tot bepaalde sites ontzeggen. Het zou de providers veel meer controle kunnen geven over de inhoud van websites.

Duurder

Zowat iedereen is het erover eens dat de maatregel vooral de gemiddelde Amerikaan gaat treffen. Kleine online bedrijven zijn van mening dat het innovatie schaadt, omdat telecombedrijven hen zouden kunnen dwingen meer te betalen voor snellere verbindingen.

Alleen de grootste bedrijven zouden volgens hen de kosten kunnen dragen om ervoor te zorgen dat hun sites de voorkeursbehandeling krijgen.

Consumenten zullen wellicht duurder internet krijgen als gevolg. Want de online bedrijven zien hun kosten stijgen als ze snelle verbindingen willen garanderen. Populaire websites zoals Netflix bijvoorbeeld, een bedrijf dat afhankelijk is van snelle verbindingen voor zijn streamingvideo’s.

Op 14 december stemt de FCC over het nieuwe voorstel. De commissie bestaat uit drie Republikeinse en twee Democratische commissarissen, waardoor het terugtrekken van de netneutraliteit vrijwel zeker is.

Voorzitter Pai van de FCC, die in januari is aangesteld door president Trump, zegt dat het internet er wel bij zal varen, het zal niet langer gehinderd worden door “lastige en onnodige regels die innovatie en investeringen alleen maar belemmeren”.

Daarmee gaat Trump regelrecht in tegen de tech-industrie in zijn land. Onder meer Netflix, Twitter, Apple, Facebook en Google pleitten er eerder dit jaar voor om de Amerikaanse regels voor netneutraliteit te behouden.

18 miljoen bots

Het schrappen van de netneutraliteit is overigens nog op een andere manier erg controversieel. De FCC zegt dat ze haar beslissing onder meer nam op basis van een online consultatie bij het publiek. Maar die consultatie werd op grote schaal gemanipuleerd door bots die zich uitspraken tegen netneutraliteit. Er waren 22 miljoen reacties ingediend, maar daarvan waren niet eens 4 miljoen uniek, zo stelden onderzoekers. Met het weglaten van de bots, zou je uitkomen op 95 procent reacties van burgers die vóór netneutraliteit zijn.

Ook de timing van het bekend maken van de afschaffing kan tellen: in de week dat door Thanksgiving de meeste Amerikanen met familie en kerstshopping bezig zijn. (Lees: Vandaag Thanksgiving in de VS. Maar bijna niemand kent de gruwelijke oorsprong en de waarheid achter dat feest)

Gesponsorde artikelen