Left Right
scrollTop top

Trumps nieuwe belastingwet is er, maar dat grote gat in de begroting ook


Trumps nieuwe belastingwet is er, maar dat grote gat in de begroting ook

Trump eindigt het jaar met een grote overwinning: zijn belastinghervorming is goedgekeurd. Rijke Amerikanen, inclusief Trump zelf, zullen door de hervorming alleen maar rijker worden. Maar wat met het gat in de begroting dat onvermijdelijk meekomt met die belastingverlaging? 

Met de kleinst mogelijke meerderheid werd de belastinghervorming van Donald Trump goedgekeurd. Maar of het nu gaat om een grote of een kleine overwinning, het is een overwinning voor Trump en daar schept hij graag mee op, op zijn geliefkoosde Twitter.

Helaas is het er een overwinning waar Trump vooral zichzelf en andere rijke Amerikanen gelukkig mee maakt.

Rijken worden rijker

Trump blijft naast president natuurlijk een zakenman in hart en nieren en hoewel hij met zijn belastinghervorming wou hij naar eigen zeggen “alle vergeten Amerikaanse mannen en vrouwen steunen”, maar in feite is de belastingverlaging miniem voor de middenklasse terwijl de rijke Amerikanen héél wat minder belastingen moeten betalen nu.

De middenklasse zal volgens berekeningen maar zo’n 900 dollar minder belastingen betalen per jaar. Maar bedrijven kunnen via de pass-through businesses hun inkomsten van de zaak doorschuiven naar de persoonlijke belastingaangifte van de eigenaar. Op die manier worden die bedrijfsinkomsten belast als een persoonlijk inkomen. Maar liefst 90 procent van de Amerikaanse bedrijven maken gebruik van dat systeem, inclusief Trump.

Miljard bespaard

Vroeger werd er 39,6 procent belasting geheven op dat persoonlijk inkomen, maar Trump heeft dat nu teruggeschroefd naar 29,6 procent. Maar liefst 10 procent minder belastingen betalen dus. Rijke Amerikanen besparen op die manier al snel miljoenen, zo ook Trump en zijn hele familie.

Op basis van de inkomsten van Trump die hij aangaf in 2005 (recentere belastingaangiftes maakte hij nooit openbaar, ondanks zijn belofte om dat wel te doen) blijkt dat Trump tussen de 11 en 15 miljoen dollar zou bespaard hebben mocht zijn belastinghervorming in 2005 al van toepassing geweest zijn. Dat heeft de denktank Center for American Progress berekend. Ook zijn erfgenamen moeten minder erfbelasting moeten gaan betalen mocht Trump sterven en zouden op die manier maar liefst 928 miljoen dollar besparen. In totaal gaat het dus om bijna 1 miljard dollar bespaarde belastingen, alleen nog maar voor Trump en zijn familie.

Gat in begroting

Maar belastingen verminderen, betekent ook dat de regering minder inkomsten krijgt om het land vooruit te helpen. Volgens berekeningen zal de nieuwe belastinghervorming op termijn voor een gat in de begroting zorgen dat maar liefst 1,5 biljoen dollar bedraagt.

De Republikeinen redeneren dat bedrijven meer kunnen en zullen investeren nu ze minder belastingen moeten betalen. Op die manier kunnen ze meer mensen aannemen en zal de economie aangezwengeld worden. Dat moet het gat in de begroting zien te voorkomen, maar het is in feite een grote gok van de Republikeinen, want niemand kan voorspellen dat de economie zodanig zal groeien dat het gat opgevuld zal geraken. En als dat niet gebeurt? Dan moet er opnieuw bespaard worden en dat zal gebeuren in de sociale voorzieningen, iets waar Trump geen fan van is gezien zijn vele pogingen om Obamacare af te schaffen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443