Trumps voorstel voor gezondheidszorg is “te mager” en dus blijft Obamacare (voorlopig) bestaan

Trumps voorstel voor gezondheidszorg is “te mager” en dus blijft Obamacare (voorlopig) bestaan

De Amerikaanse Senaat heeft zopas een nieuw plan van de Republikeinen afgekeurd. Dat plan moest ervoor zorgen dat een aantal onderdelen van Obamacare werden afgeschaft, maar voorlopig gaat dat dus (opnieuw) niet gebeuren.

Het plan werd ‘Skinny repeal’ genoemd, omdat het al een afgezwakte versie was van wat de Republikeinen eigenlijk met de Affordable Care Act (Obamacare) wilden doen. Maar zelfs met een afgezwakt plan haalden de Republikeinen geen vereiste meerderheid in de Senaat.

49 voor, 51 tegen

Er waren 49 stemmen voor het plan en 51 tegen. Voor president Trump is dit een tegenslag, aangezien het afschaffen van Obamacare een van zijn grootste verkiezingsbeloftes was. Trump kan er alvast niet mee lachen, zo schrijft hij, naar goede gewoonte, op Twitter: “3 Republikeinen en 48 Democraten hebben het Amerikaanse volk teleurgesteld. Zoals ik zei van in het begin, laat ObamaCare ineenstorten en overleg dan. Kijk maar!”

McCain

Opvallend is dat Republikein John McCain speciaal naar de Senaat is gekomen om te stemmen. Recent werd een hersentumor bij hem vastgesteld, maar McCain wou absoluut toch komen meestemmen over het aanpassen van Obamacare. Het leek er dan ook op dat hij voor het nieuwe plan van de Republikeinen zou stemmen, maar hij verraste uiteindelijk iedereen door de beslissende tegenstem te geven.

Geen verplichting meer

De ‘Skinny repeal’ zou de grootste delen van Obamacare behouden, maar een aantal onderdelen ervan afschaffen, zoals de verplichting voor alle Amerikanen om een verzekering te nemen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump deze nederlaag zomaar gaat slikken, maar het is duidelijk dat de Republikeinen Obamacare niet zomaar voor de eer willen vervangen door een eigen, maar minderwaardig voorstel.

Gesponsorde artikelen