Tshisekedi wordt president van Congo, oppositie spreekt van “grondwettelijke coup” na fraudegeruchten

Tshisekedi wordt president van Congo, oppositie spreekt van “grondwettelijke coup” na fraudegeruchten

Dinsdag legt Félix Tshisekedi de eed af als president van Congo. Hij won vorige maand  onverwacht de verkiezingen, maar volgens enkele bronnen hangt er aan de overwinning een geurtje. Het beroep van Martin Fayulu, de tegenkandidaat, werd namelijk verworpen. Maar ook met de kandidatuur van Tshisekedi scheelt één en ander. 

Félix Tshisekedi gaat de geschiedenis in als de eerste president van de Democratische Republiek Congo post-Kabila. Of die verkiezingen helemaal legitiem waren, zal nog moeten blijken. Maar het Hof van Beroep heeft de beroepsprocedure van tegenkandidaat Martin Fayulu afgewerkt en zijn beroep afgewezen: Tshisekedi wordt dus president.

De verkiezingen in Congo verliepen nochtans in chaos. Het internet werd er platgelegd om te voorkomen dat gedeeltelijke verkiezingsresultaten gedeeld werden om de mening van de kiezers niet bij te stellen. Links en rechts moest er bewaakt worden. Blijft de vraag: zijn de resultaten effectief in het voordeel van Tshisekedi?

epa

Verkiezingsfraude?

Volgens een analyse van de Financial Times, is Martin Fayulu namelijk de winnaar. De Financial Times baseert zich daarvoor op twee verschillende datasets: één van de katholieke kerk, die waarnemers stuurde, en één grotere. Volgens die laatste, die gebaseerd zou zijn op data van elektronische stemmen en zo’n 40% van de bevolking representeert, zien die resultaten er namelijk helemaal anders uit.

De resultaten van de Financial Times wijzen op een overwinning van Fayulu met zo’n 60% van de stemmen. Tshisekedi komt op de tweede plaats met 19% van de stemmen. Interessant, de tweede dataset van Financial Times stemt wel volledig overeen met de officiële verkiezingsresultaten, volgens de krant zijn er dus resultaten gefabriceerd zonder dat dat gedetecteerd werd.

Fayulu: “Grondwettelijke coup”

Fayulu spreekt intussen van een “grondwettelijke coup” en roept op tot protesten. Hij ziet zichzelf als de enige legitieme president van Congo. “Ik roep het Congolese volk en de internationale gemeenschap op om niemand te erkennen die zichzelf onwettig president noemt en geen orders van hem op te volgen. Ik roep op tot vreedzame betogingen in het hele land tegen deze beslissing van het Grondwettelijk Hof.”

Vele Congolese analysten zijn bang dat onder Tshisekedi, voormalig president Joseph Kabila, die na achttien jaar aan de macht uiteindelijk verkiezingen moest uitschrijven, invloed zal proberen uitoefenen. Zijn kandidaat, Emmanuel Ramazani Shadary, haalde het niet.

Diploma

Vorige week raakte ook bekend dat Tshisekedi niet zijn diploma behaald heeft aan een Brusselse universiteit. In Congo moet je of een hoger diploma hebben of vijf jaar ervaring in het politieke systeem, maar bij Tshisekedi blijkt dat geen van de twee juist te zijn. Aangezien zijn kandidatuur al aanvaard was, heeft dat geen invloed gehad op het verkiezingsproces.

Gesponsorde artikelen