Left Right
scrollTop top

Tsjechië viert einde corona met officieel feest met meer dan 1.000 aanwezigen in Praag


Praag feest coronavirus
© Isopix

Terwijl de meeste landen er alles aan doen om spontane straatfeesten zoveel mogelijk te vermijden, heeft Tsjechië gisteren het einde van de epidemie van het coronavirus gevierd met een groot feest. Op de wereldberoemde Karelsbrug stond daar een tafel van 500 meter waaraan alle inwoners konden zitten om iets te eten en te drinken.

In België is er al enkele dagen veel te doen over spontane straatfeesten die soms ontstaan in grote steden. Denk daarbij voorbeeld aan het beruchte feest op het Flageyplein in Brussel. Veel experts vrezen dat ze bron kunnen zijn van nieuwe besmettingen, terwijl anderen begrip kunnen opbrengen voor de nood van jongeren aan een uitlaatklep.

Feit blijft dat ze nog altijd verboden zijn. Outdoor evenementen mogen onder de juiste voorwaarden sinds vandaag wel doorgaan voor maximaal 400 aanwezigen. Zolang het coronavirus in het land is, mag meer voorlopig niet.

Lockdown in Tsjechië

Helemaal anders is het in Tsjechië. Het land ging op 16 maart in lockdown toen de uitbraak van het virus nog heel beperkt was. Mede daardoor wist het het ergste te voorkomen. In totaal zijn officieel 11.960 mensen besmet geraakt en stierven 349 mensen aan Covid-19.

Daardoor kon het land ook snel beginnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Sinds 1 juni mogen in Tsjechië al evenementen met 500 aanwezigen en vandaag, 1 juli, vallen zo goed als alle beperkingen weg.

Tafel van 500 meter lang

Om het einde van de lockdown, en (voorlopig) dus ook het einde van het coronavirus, in Tsjechië te vieren, is besloten om een groot straatfeest te houden in de hoofdstad Praag. Over de beroemde Karelsbrug is daarvoor een 500 meter lange tafel geplaatst. Inwoners van de stad zijn uitgenodigd om zelf eten en drinken mee te nemen en het onder elkaar te delen.

“De brug is een goede metafoor, verschillende mensen kunnen samenkomen. Het evenement is een feest om te laten zien dat we niet bang zijn, dat we buitenkomen en niet thuis blijven zitten”, legt organisator Ondrej Kobza uit. Hij beklemtoont ook hoe uniek het is om zo’n feest te kunnen houden op een locatie die in normale omstandigheden volloopt met toeristen.

Zo zag het feest in Praag eruit

Praag Karelsbrug Tsjechië coronavirus
Ook naast de feesttafel liep veel volk – Bron: Isopix
Het feest lokte jong en oud – Bron: Isopix
Bloemen zorgden voor een feestelijke sfeer – Bron: Isopix
Het feest in Praag duurde tot ’s avonds laat – Bron: Isopix

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  696.642
 • Aantal
  doden
  20.879