Left Right
scrollTop top

Tsjernobyl: bosbranden raken maar niet onder controle


bosbranden in Tsjernobyl
© EPA

In Oekräine is afgelopen zondag een verhoogde radioactiviteit gemeld. Die is afkomstig van een bosbrand in de ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond.

“Slecht nieuws: de radioactiviteit is hoger dan normaal in het centrum van de brand”, dat verklaarde Egor Firsov, hoofd van de ecologische inspectie. De radioactiviteit blijkt zestien keer hoger te zijn dan normaal. Een honderdtal brandweerlui hebben, met steun van twee vliegtuigen en een helikopter, een gebied van duizenden hectaren proberen blussen. Inmiddels ging al meer dan duizenden hectaren in vlammen op.

Greenpeace

De Russische tak van Greenpeace waarschuwt dat de kerncentrale van Tsjernobyl bedreigd wordt door de bosbranden. De grootste vuurhaard is intussen genaderd tot op één kilometer van de oude kerncentrale. Het opgeslagen kernafval zou veilig liggen (in brandbestendige gebouwen in een ontboste omgeving), maar ondertussen wordt met man en macht geprobeerd om de vuurzee te stoppen. De verhoogde radioactiviteit bemoeilijkt de operatie want er is altijd risico op het vrijkomen van straling.

EPA

Oekraïense autoriteiten verdenken een 27-jarige man van brandstichting. De verdachte zou aan de rand van de afgesloten zone een oppervlakte van 2.600 vierkante kilometer droog gras in brand hebben gestoken. Volgens de Oekraïense dienst voor noodsituaties is het stralingsniveau in het gebied rond de kerncentrale niet gestegen en komt het ook niet boven de voortdurend aanwezige achtergrondstraling uit. Greenpeace zegt dat het vuur dat door wind wordt aangewakkerd, wel degelijk stralingsdeeltjes kan verspreiden. President Zelenski vindt dat de bevolking veilig moet zijn en de waarheid moet horen. Greenpeace vermoedt namelijk dat de branden veel groter zijn dan de autoriteiten zeggen.

Pripjat

EPA

In 1986 vond in Tsjernobyl de grootste nucleaire kernramp ooit plaats. De ontploffing was zo hevig dat het gebied rond de kerncentrale onbewoonbaar werd verklaard. Bovendien zorgde de explosie ervoor dat een wolk met radioactieve straling over Europa trok. Tegenwoordig is Pripjat, de stad waar de kerncentrale staat, een toeristische trekpleister geworden.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het drama van Tsjernobyl, verschijnt vanaf woensdag 15 april de serie omtrent de ramp op Canvas. Een confronterende reeks over de menselijke arrogantie en menselijk falen van de kernramp.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443