Tso’ers komen makkelijker dan masters aan de bak in Antwerpse industrie

haven van Antwerpen
pixabay: haven van Antwerpen

In de Antwerpse industrie staan meer vacatures open voor afgestudeerden uit het tso dan voor masters met een universiteitsopleiding. Werkgeversorganisatie Voka stelt dat het opleidingsniveau er in die sector minder toe doet dan de studiekeuze.

In de regio Antwerpen-Waasland staan momenteel meer dan 23.000 vacatures open. Daarvan is 20 procent op zoek naar technische profielen en 11 procent is goed voor jobs in de transportsector. Dat melden de kranten van Mediahuis. De werkgeversorganisatie Voka Antwerpen-Waasland stelt nu dat technische kennis in die sectoren belangrijker is dan het studieniveau van de sollicitant.

Bachelors meest gevraagd

Bachelors worden het meest gevraagd in de vacatures, vooral in de sectoren van bedrijfsmanagement, informatica en boekhouding.

Opvallend: binnen de sectoren productie en techniek staan er meer vacatures open voor afgestudeerden van het technisch secundair onderwijs (tso) dan voor masters met een universiteitsopleiding.

Ook bso-diploma in trek

Sollicitanten met een bso-diploma kunnen in de sector bijna even gemakkelijk aan een baan raken als masters. 13 procent van de werkgevers is op zoek naar iemand uit het tso en 10 procent naar iemand uit het bso.

Ook in de logistiek en het transport kunnen mensen met een bso- en tso-diploma gemakkelijk aan de slag. Wel is er in die sectoren vaak nood aan specifieke getuigschriften, zoals dat van heftruckchauffeur of magazijnier.

pixabay

“Vijftienmaal meer kans op job”

Vooral de studierichting doet er dus toe in deze sectoren, niet het opleidingsniveau. Voka Antwerpen-Waasland verwoordt het zo: “Wie in de brede regio rond Antwerpen met een tso-diploma elektromechanica of elektronica op de arbeidsmarkt komt, heeft zelfs tot vijftien maal meer kans op een job in vergelijking met andere richtingen.”

Gesponsorde artikelen