Tsunami-alarm in Indonesië na aardbeving van 7 op schaal van Richter

Tsunami-alarm voor Sumatra
Pexels

Indonesië lijkt opnieuw getroffen te zullen worden door een tsunami: voor de kust van het eiland Sumatra vond een zeebeving plaats met een kracht van zeven punten op de schaal van Richter. De Indonesische autoriteiten hebben nu een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd voor de eilandenarchipel.

Voor de kust van het eiland Sumatra is een zeebeving geweest. De beving had een kracht van 7 punten op de schaal van Richter en er is een tsunamialarm uitgevaardigd. Aan de lokale bevolking wordt gevraagd om landinwaarts te trekken.

Google Maps

(Nog) geen slachtoffers

Momenteel zijn er nog geen slachtoffers gemeld van de aardbeving. Dat heeft te maken met de afstand tot het eiland Sumatra en de diepte van de beving. Die werd waargenomen op 227 kilometer van de stad Teluk Betung, waar een meetstation is. Maar ook in de hoofdstad Jakarta, op het andere grote eiland van Indonesië, werd de beving gevoeld.

Geologische diensten verwachten dat de tsunami, als die er komt, zal landen in de regio Banten, in West-Java. Mensen die daar wonen moeten wegens tsunamigevaar naar hoger gelegen gebieden, concreet betekent dat landinwaarts.

Eerdere tsunami

Het is niet de eerste keer dat Indonesië door een tsunami getroffen wordt. Eind vorig jaar was er al één, die raakte toen een vrij grote, dunbevolkte kuststrook. Toch vielen er toen zo’n 400 doden. Onder andere een toeristisch resort waar een concert bezig was, ving toen een deel van de tsunami op.

De oorzaak van die tsunami was een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda. Bij het uitbarsten stortte die gedeeltelijk in. De vloedgolf die de kust raakte, had een hoogte van twee tot drie meter hoog.

Gesponsorde artikelen