Tunesië: alles wat je moet weten over de tweede tegenstander van de Rode Duivels op het WK

Tunesië: alles wat je moet weten over de tweede tegenstander van de Rode Duivels op het WK

Iedere voetbalfan gaat ervan uit dat de België en Engeland de twee ploegen worden die zich op het WK voetbal uit groep G gaan plaatsen voor de volgende ronde, maar daar hoopt Tunesië een stokje voor te steken. En die hoop is zeker niet onterecht, want de ploeg groeide de laatste jaren uit tot een moeilijk te ontwrichten blok.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Tunesië is een van de kleinere landen in Noord-Afrika, geklemd tussen Algerije en Libië. De voormalige Franse kolonie telt net als België ongeveer 11 miljoen inwoners, maar is wel meer dan vijf keer zo groot als ons land. Het land leefde lange tijd van toerisme (noodtoestand er van kracht en de veiligheid zwaar afgenomen.

Op het vlak van voetbal is Tunesië geen grootmacht. Het land nam in 1978 voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap voetbal en won toen als eerste Afrikaanse land ooit een wedstrijd. Tussen 1998 en 2006 speelde het drie WK’s op een rij, al won het toen nooit. Het was ook in die periode, in 2004, dat ‘de Adelaars van Carthago’ het Afrikaans kampioenschap, beter bekend als de African Cup of Nations, wonnen.

Afgerekend met Congo op vier dagen tijd

Van de spelers die er in die hoogdagen bij waren, is er nu geen spoor meer in de kern van Tunesië. Wie die Afrikaanse titel wel meemaakte, is bondscoach Nabil Maâloul. Die was in 2004 namelijk assistent van de legendarische Franse coach Roger Lemerre.

Bij Tunesië is Nabil Maâloul nog maar een jaar in dienst als hoofdcoach. Zijn tweede wedstrijd was meteen een levensbelangrijke met de thuiswedstrijd tegen Congo op het programma. Voor 30.000 vurige supporters klopte Tunesië zijn grootste concurrent voor de WK-kwalificatie met 2-1.

Vier dagen later was heel Congo klaar voor revanche en dat leek ook te lukken. Vlak na de rust stond Tunesië 2-0 achter na doelpunten van Chancel Mbemba (ex-Anderlecht) en Paul-José M’Poku (Standard), maar twee doelpunten in twee minuten aan het einde van de wedstrijd zorgden toch voor een gelijkspel. Congo won wel nog zijn resterende wedstrijden, maar ook Tunesië verloor niet meer.

Harbaoui, topschutter in België, ontbreekt

En zo gaat niet Congo, met heel wat oude bekenden uit de Belgische competitie, maar Tunesië naar Rusland voor het WK. Ook hun spelers weten trouwens vlot de weg te vinden naar de Jupiler Pro League. Dit jaar werd er met Hamdi Harbaoui (Zulte-Waregem) zelfs een Tunesiër topschutter in ons land.

Goed voor een plaatsje op het vliegtuig naar Rusland zou je dan denken, maar zo werkt dat niet in Tunesië. Harbaoui gaf een paar jaar geleden kritiek op de voetbalbond van zijn land en wordt sindsdien nog maar zelden opgeroepen. “Maffia”, noemt hij het zelf in Het Nieuwsblad. “De bondscoach heeft de ballen niet aan zijn lijf.”

Negen spelers in selectie niet geboren in Tunesië

Harbaoui is trouwens niet de enige die uit de boot valt. Van de 22 spelers die anderhalf jaar geleden aan de laatste kwalificatieronde begonnen, blijven er maar zeven meer over in de WK-selectie van bondscoach Maâloul.

Om de vrijgekomen plaatsen op te vullen, is Maâloul op zoek gegaan naar spelers in Europa met Tunesische roots. Veel van hen weigerden een selectie, maar verschillende anderen hapten wel toe. Negen van de 23 spelers in de selectie, waaronder Dylan Bronn van AA Gent, zijn dan ook niet in Tunesië geboren. Bondscoach Maâloul krijgt in eigen land van een deel van de publieke opinie kritiek op die manier van werken omdat de meeste van die nieuwkomers niets of maar weinig hebben bijgedragen aan de WK-kwalificatie.

Vaste waarden Khenissi en Msakni geblesseerd

We moeten er ook wel aan toevoegen dat niet alle schuld bij de bondscoach ligt. Met aanvaller Taha Yassine Khenissi en creatieve man Youssef Msakni mist hij twee vaste waarden door blessures. Het is dan ook vooral voorin nog wat zoeken voor de Tunesiërs.

In doel lijkt de 23-jarige Mouez Hassen de voorkeur te krijgen op ervaren rot en voormalig kapitein Aymen Mathlouthi (33). Achterin kiest Maâloul vermoedelijk voor een viertal waarvan hij, afhankelijk van de tegenstander, vaak aanvallende impulsen verwacht van zijn flanken. Op de rechterkant lijkt dat, bij gebrek aan echte flankverdediger, AA Gent-speler Dylan Bronn te worden.

Op zoek naar een spits

Op het middenveld en voorin heeft Tunesië veel mogelijkheden, al is het nog zoeken naar de juiste combinatie. Normaal kiest de bondscoach voor vijf middenvelders en één diepe spits, namelijk de geblesseerde Khenissi. Omdat geen enkele vervanger voorlopig kon overtuigen alleen in de spits is tijdens de voorbereiding ook geëxperimenteerd met twee hangende spitsen voorin.

Om de match open te breke,n rekent Tunesië dan vooral op Saîf-Eddine Khaoui of Wahbi Khazri, de doelpunten komen de laatste tijd vaak op rekening van man in vorm Anice Badri (ex-Moeskroen).

Gevaar voor Rode Duivels?

Wie de Tunesische selectie naast die van België legt, zou eigenlijk genoeg moeten weten. Hun waardevolste speler is ongeveer evenveel waard als onze minst waardevolle speler.

Maar voetbal is natuurlijk geen exacte wetenschap en Tunesië is niet voor niets opgeklommen naar de 14de plaats op de FIFA-ranking, één plaatsje onder Engeland dat eveneens in onze groep zit. Bondscoach Nabil Maâloul wist van zijn ploeg een stug geheel te maken dat nooit opgeeft en het veel sterke tegenstanders moeilijk kan maken.

Op 23 juni tegen België

Dat bewees Tunesië overigens ook in zijn laatste twee oefenwedstrijden. Tegen Portugal kwam het terug van een 0-2 achterstand tot 2-2 en tegen Turkije gaf het maar in de slotminuten de zege uit handen (2-2). Zaterdag 9 juni staat er in Rusland nog een oefenwedstrijd tegen Spanje op het programma. Op 18 juni begint Tunesië aan zijn WK tegen Engeland. Op 23 juni treft het België en op 28 juni speelt het zijn laatste groepswedstrijd tegen Panama.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen