Erdogan onverstoord nu inflatie in Turkije 79 procent bereikt: “Als moslim zal ik blijven doen wat vereist is”

De inflatie in Turkije bereikte in juni 78,62 procent, bericht het Statistisch Instituut van Turkije. Het land probeert het bloeden te stelpen door het minimumloon te verhogen, maar volgens analisten kan dat ervoor zorgen dat de crisis nog erger wordt.

Het inflatiespook duikt tegenwoordig overal ter wereld op, maar Turkije kreunt al langer onder een hoog inflatiecijfer. Sinds 2017 kent het land bijna onafgebroken een inflatie van meer dan 10 procent. Nadat het cijfer jarenlang tussen 10 en 20 procent schommelde, schoot het in de voorbije maanden echter steil omhoog. 

Het nieuwste cijfer breekt echter een triest record: de Turkse inflatie was sinds 1998 niet meer zo hoog. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de Turkse bevolking. De prijs van transport is op een jaar tijd met zowat 123 procent gestegen, terwijl voedsel intussen zo’n 94 procent duurder is geworden. De energieprijzen in het land zouden zelfs met 151,3 procent zijn gestegen, bericht Bloomberg.

Volgens data van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is Turkije nu het land met de vierde hoogste inflatie in de wereld. Enkel Venezuela, Soedan en Zimbabwe doen het slechter. 

“Ongeletterden en verraders”

Wat vooral opvalt aan de situatie, is dat de Centrale Bank van Turkije weigert om de rentecijfers omhoog te trekken. Dat wordt traditioneel gezien als een van de belangrijkste instrumenten om een inflatiestijging te beteugelen. 

In de plaats voert Turkije, onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan, een bizar experiment uit, ogenschijnlijk gebaseerd op islamitische voorschriften. De Turkse leider gelooft dat niet het verhogen, maar juist het verlagen van de rente de financiële crisis zal oplossen.

Het geloof in een lage rentevoet zit zelfs zo diepgeworteld bij de Turkse president, dat hij iedereen die een link legt tussen de rentevoet en de inflatie als “ongeletterden en verraders” afschildert. Ook lijkt hij niet te aanvaarden dat de inflatiecrisis zo erg is als de cijfers aangeven. In januari ontsloeg hij nog het hoofd van het Turkse statistiekbureau, nadat uit de cijfers bleek dat de inflatie 36 procent had bereikt. 

Minimumloon zal met 30 procent stijgen

Vorige vrijdag kondigde de Turkse regering dan toch aan maatregelen te zullen nemen. Nadat het minimumloon in januari al met 50 procent werd verhoogd, zal het nu nog eens met 30 procent stijgen. 

De Turkse Centrale Bank waarschuwde eerder al dat dergelijke loonsverhogingen een averechts effect zouden kunnen hebben op de economie. Volgens een rapport dat de Centrale Bank vorig jaar publiceerde, zouden de maatregelen er juist voor zorgen dat de inflatie zou kunnen verergeren.

Erdogan riep zijn volk intussen op om geduldig te blijven, waarbij hij beweerde dat de inflatie vanaf februari volgend jaar zal afnemen tot een “redelijk” niveau.

(jvdh)

Meer
Lees meer...