Turkmenistan vraagt inwoners mondmasker te dragen tegen “stof”, want er is geen corona

Turkmenistan heeft aan al zijn inwoners aangeraden om een mondmasker te dragen. Dat is volgens hen nodig door het “stof”. Het land is namelijk officieel coronavrij.

Turkmenistan is een van de meest gesloten landen ter wereld. President Gurbanguly Berdimuhamedow regeert er als een feitelijke dictator en de vrijheid in het land is enorm beperkt. Turkmenistan stond vorig jaar zelfs op de laatste plaats wat betreft persvrijheid in de World Press Freedom Index.

Ook over het coronavirus heeft het land zo goed als geen informatie. Aan het begin van de wereldwijde pandemie heeft Turkmenistan zelfs het gebruik van het woord “coronavirus” verboden. En ook nu ontkent de overheid nog altijd dat er besmettingen zijn in het land. Daarmee is het een van weinige landen die officieel geen enkel positief geval heeft.

Wereldgezondheidsorganisatie

Over de echtheid van die cijfers zijn er uiteraard heel wat twijfels, ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die zijn daarom naar het Centraal-Aziatische land getrokken voor een tiendaagse missie om hun aanpak van de coronacrisis te onderzoeken.

Het is dan ook geen toeval dat de overheid juist nu aan zijn inwoners aanbeveelt om een mondmasker te dragen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moet dit officieel door “hoge concentraties fijn stof” in de lucht. “Het wordt sterk aanbevolen dat iedereen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt om de bovenste luchtwegen te beschermen”, zegt het ministerie.

Social distancing

Inwoners moeten ook één meter afstand houden van elkaar. Een reden daarvoor is niet gegeven. Tot slot wordt gevraagd aan alle Turkmenen om niet te dicht bij airconditioners te staan, iets wat niet vanzelfsprekend is in een land waar de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius gaat.

Meer
Lees meer...