Turks-Koerdische rellen in Antwerpen: burgemeester De Wever (N-VA) kondigt samenscholingsverbod af

Turks-Koerdische rellen in Antwerpen: burgemeester De Wever (N-VA) kondigt samenscholingsverbod af

Er zijn nieuwe rellen ontstaan nabij de Brederodestraat in Antwerpen. Zo’n veertig mensen  werden opgepakt en twee mensen werden gerechtelijk aangehouden voor illegale wapendracht. Er vielen vier gewonden, waaronder ook een inspecteur van de Antwerpse politie. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigt nu een samenscholingsverbod af in de wijk “om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen”. Het zou om een Turks-Koerdisch conflict gegaan zijn.

Zo’n honderd mensen zouden gisteravond in de omgeving van de Antwerpse Brederodestraat een dreigende houding aangenomen hebben. Ze hadden stokken en staven bij, spraken dreigende taal en zochten ruzie. Dat melden De Gazet van Antwerpen en de VRT. Er was undercoverpolitie aanwezig waardoor het niet lang duurde eer de andere politiediensten verwittigd konden worden. Toen de politie zichtbaar aanwezig werd, werden ze in de rug aangevallen en met tafels, stoelen en brandbommen bekogeld. Eén inspecteur raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt nog steeds aangeraden om de omgeving te vermijden. Bovendien is het busverkeer in de buurt van de Brederodestraat door de incidenten verstoord. De bussen rijden om via de Brusselstraat.

De Wever grijpt in

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is misnoegd en kondigt een samenscholingsverbod af in de wijk: “Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen. Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.”

De Wever zegt dat het om een “marginale minderheid” gaat en zal de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen “zo snel mogelijk” aanspreken. “Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen,” zegt hij. Ook is de Antwerpse burgemeester vol lof voor zijn politiediensten: “Ik wil benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen.”

Gesponsorde artikelen