Left Right
scrollTop top

Turkse NBA-ster Kanter cancelt wedstrijd in Londen uit schrik voor ‘lange arm’ van Erdogan


Turkse NBA-ster Kanter cancelt wedstrijd in Londen uit schrik voor ‘lange arm’ van Erdogan

Enes Kanter, de Turkse centerspeler van de New York Knicks, gaat met zijn NBA-team niet mee om een buitenlandse wedstrijd te spelen in de O2-arena in Londen. Kanter is een felle criticus van de Turkse president Recep Erdogan en hij vreest dat dat hem duur te staan komt. Zo kreeg hij eerder al doodsbedreigingen van Erdogan-sympathisanten en vreest hij dat zijn veiligheid niet gegarandeerd kan worden in het Verenigd Koninkrijk.

De NBA-basketballer Enes Kanter heeft voor de zoveelste keer bijzonder hard uitgehaald naar de Turkse president Recep Erdogan: “Ik ga niet naar Londen vanwege die volslagen idioot, de Turkse president. Er is een kans dat ik daar vermoord word. Echt, ze hebben daar veel spionnen, ze kunnen me makkelijk vermoorden.”

“Ik zeg niet dat Erdogan een operatie tegen mij in Londen zou bevelen, maar hij heeft veel fanatieke aanhangers. Ik krijg steeds meer doodsbedreigingen. Ik wil dat de hele wereld weet wat er in Turkije gebeurt. Dit is groter dan de NBA en basketbal. Het is wel jammer dat dit invloed heeft op mijn job, dat is niet gewoon naar buiten kan gaan en mijn team helpen.”

Normaal zou Kanter het met zijn ploeg New York Knicks in Londen opnemen tegen de Washington Wizards. Kanter vreest echter dat de invloed van Erdogan tot in de Britse hoofdstad reikt en ziet er daarom van af om met z’n ploegmaten de Atlantische Oceaan mee over te reizen.

(Lees hier meer over de politieke moord op de Saoedische journalist Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul.)

“Hitler van deze tijd”

Welke uitspraken deed Kanter nu die zo verschrikkelijk waren? Enes Kanter had (tot voor kort) de Turkse nationaliteit en werd geboren in de Zwitserse hoofdstad Zürich. De 2,11 meter lange centerspeler noemde Erdogan al “een idioot, een dictator” en zelfs “de Hitler van deze tijd”: “Ik weet dat dat een boude uitspraak is, maar ik heb zoveel mensen vermoord en gemarteld zien worden. Ik hoop dat de wereld hem aanpakt.”

Alleen al daarom wil Ankara hem de cel in gooien op grond van laster aan het adres van de president. Er loopt daadwerkelijk een arrestatiebevel tegen Kanter. Zo werd hij in 2018 al eens vastgehouden op een Roemeens vliegveld omdat Turkije zijn paspoort had ingetrokken zonder hem in te lichten.

(In 2017 kreeg Erdogan als president een stuk meer bevoegdheden na een referendum.)

Aanhanger van Gülen

Maar dat is niet de voornaamste reden waarom Erdogan Kanter op de hielen zit. Zo is Kanter een aanhanger van de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen, die naar de VS moest vluchten nadat Erdogan hem ervan beschuldigde achter de staatsgreep van 15 juni 2016 te zitten.

De staatsgreep mislukte en in de periode daarna werd er door de Turkse autoriteiten een ware heksenjacht gehouden tegen leden van de Hizmet-beweging van Gülen. Minstens 160.000 Gülen-aanhangers belandden in de cel en meer dan 180.000 Turksen, die ervan verdacht werden sympathie te hebben voor Gülen, verloren hun job.

(De noodtoestand in Turkije werd vorig jaar opgeheven. Waarom dat weinig verandert, lees je hier.)

Vader vastgezet

Ook Mehmet Kanter, de vader van Enes, werd door het regime opgepakt. Hij werd in 2017 vijf dagen vastgehouden en werd later veroordeeld tot 15 jaar cel. Kort daarna verscheen er in de Turkse media een brief van Mehmet Kanter, waarin hij zijn excuses aanbood aan het Turkse volk voor het hebben van zo’n zoon. In de handgeschreven verklaring stond dat zijn zoon gehersenspoeld was door de Gülen-beweging. “Hij is nu een landverrader geworden”, was er te lezen. “Moge God niemand zo’n zoon geven.” Wellicht werd Mehmet Kanter onder druk gezet om die brief te schrijven.

Trotse Gülen-aanhanger

Het is ondertussen al jaren geleden dat Enes Kanter nog iets van zijn familie gehoord heeft. “Als ik nu met mijn ouders wil communiceren, mijn moeder, vader, broer of zus, wordt hun telefoon afgeluisterd. Als ze met mij praten, gaan ze de gevangenis in”, zegt hij.

Kanter houdt echter zijn mond niet en verklaarde trots dat hij op de avond van de mislukte coup in Turkije in het gezelschap was van Gülen in de Amerikaanse Pennsylvania.

(Wie Gülen, de aartsvijand van Erdogan, precies is, lees je hier.)

Niet de enige

Bovendien is Kanter niet de enige Turkse sporter, die door zijn eigen regering vervolgd wordt. De ex-voetballer en voormalig Turks parlementslid Hakan Sükür leeft tegenwoordig in Palo Alto in Californië om een celstraf in Turkije te ontlopen. Hij werkt momenteel in zijn eigen broodjeszaak.

Eind 2018 werden de Turkse voetballers Emre Belözoglu en Arda Turan omdat er vermoed werd dat ze banden hadden met de Gülen-beweging. Opvallend: Belözoglü en Turan zijn topmannen bij de ploeg Basaksehir. Die club staat net bekend als de club van Erdogan. Het spreekt wel boekdelen over hoe paranoïde Erdogan tegenwoordig is.

Spanningen met Koerden en VS

Ook op het vlak van zijn buitenlandbeleid zorgt Erdogan voor spanningen. De Turkse president moet niet hebben van de Koerdische milities (YPG), die aan de Turks-Syrische grens met steun van de VS strijden tegen terreurgroep IS. Ankara beschouwt die Koerden echter als terroristen en wil een aanval tegen hen lanceren.

Erdogan had er pas nog een telefoongesprek over met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Die had pas nog aangekondigd dat hij de Amerikaanse troepen zou terugtrekken uit Syrië, maar dat zal hij niet doen zolang de veiligheid van de Koerdische bondgenoten niet gegarandeerd kan worden.

Trump en Erdogan hadden het over een “veiligheidszone, gezuiverd van terrorisme” in het noorden van Syrië. Dat werd officieel bekend gemaakt via de communicatiedienst van Erdogan. De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu zei nog dat hij “niet tegen” zo’n plan is.

(Trump dreigde vorig jaar nog met zware sancties tegen Turkije.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737