Turkse presidentskandidaat trekt zich terug na gelekte sekstape, Rusland krijgt de schuld

Drie dagen voor kiezers aan de stembus verwacht worden, trekt Muharrem İnce zich terug uit de verkiezingen. İnce ontkent dat de sekstape echt is, maar zegt zijn kandidatuur te beëindigen “voor zijn vaderland”.

Waarom is dit belangrijk?

Muharrem İnce ging de verkiezingen allicht niet winnen. Er kan wel verwacht worden dat minstens een deel van die stemmen bij Kemal Kılıçdaroğlu zal belanden, die andere oppositiekandidaat die wél een kans maakt.

In het nieuws: De Russen krijgen de schuld.

  • “Ik trek me terug uit de race. Ik doe dit voor mijn vaderland”, zei İnce in een persconferentie tegen Bloomberg. Hij ontkent dat de video authentiek is. Het Openbaar Ministerie opent een onderzoek.
  • Volgens de polls van Politico kon İnce rekenen op zo’n twee procent van de stemmen. Die oppositiestemmen kunnen nu terechtkomen bij Kemal Kılıçdaroğlu, die het opneemt tegen Recep Tayyip Erdoğan. Volgens de poll heeft die nu een – al zij het een magere – voorsprong op de zittende president.
  • Voor Kılıçdaroğlu is dit dus een meevaller, voor Erdoğan het tegenovergestelde.

Deepfake

  • İnce ontkent dat de video echt is: “Als ik zulke beelden van mezelf had, werden ze in het verleden in het geheim genomen. Maar ik heb niet zo’n beeltenis, en niet zo’n geluidsopname. Dit is niet mijn privéleven, dit is laster. Het is niet echt”, zei hij volgens The Guardian.
  • Kılıçdaroğlu was er snel bij om de Russen te beschuldigen. 

Beste Russische vrienden

U zit achter de montages, samenzweringen, Deep Fake-inhoud en tapes die gisteren in dit land werden onthuld. Als je de voortzetting van onze vriendschap na 15 mei wilt, blijf dan van de Turkse staat af. We zijn nog steeds voorstander van samenwerking en vriendschap.”

Kemal Kılıçdaroğlu op Twitter
  • De verkiezingen gaan door op zondag 14 mei. Als een kandidaat meteen meer dan 50 procent haalt, wint hij de verkiezingen. Als geen enkele kandidaat meer dan de helft haalt, wordt op 28 mei een nieuwe stemronde gehouden. (as)
Meer
Lees meer...