Turkse regering waarschuwt voor “xenofobe en racistische” incidenten in Duitsland

Turkse regering waarschuwt voor “xenofobe en racistische” incidenten in Duitsland

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt zijn inwoners, die in Duitsland wonen of daarnaartoe reizen, voor “xenofobe en racistische” incidenten. Daarmee reageert Ankara op het aangepast Duits reisadvies, waarin reizigers naar Turkije gewezen worden op “willekeurige arrestaties” in dat land. De Turkse regering uitte toen al scherpe kritiek op die beslissing.

Zowel de huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) als haar tegenstrever in de verkiezingscampagne Martin Schulz (SPD) hebben laten weten dat ze een eind willen maken aan de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ook daardoor is Turkije zeer misnoegd op Duitsland.

Ook stelt de Turkse regering dat er in de verkiezingscampagnes in Duitsland steeds meer “extreemrechtse en zelfs racistische retoriek” klink. Op 24 september gaan de Duitsers naar de stembus om een nieuwe bondskanselier te verkiezen. Turkije spreekt ook van branden “met onbekende oorzaak” in Duitse wijken waar veel immigranten wonen en van slechte behandeling van Turken op Duitse vliegvelden.

Spanningen met het Westen

De spanningen tussen beide landen lopen steeds verder op. Turkije neemt het Duitsland kwalijk dat het politiek asiel biedt aan een aantal Turkse officieren die na de mislukte couppoging van vorige zomer de wijk namen naar Duitsland. In Turkije zijn na de couppoging ruim 50.000 mensen vastgezet. Zo’n 150.000 mensen zijn op non-actief gesteld, onder wie oppositieleiders en journalisten. Ook internationaal krijgt Erdogan nog steeds heel wat kritiek. Zo wil de Duitse regering zelfs Turkse verenigingen en moskeeën strikter controleren “om te voorkomen dat de moslimgemeenschappen in Duitsland onder invloed van president Erdogan komen”. Dat melden de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) en de minister van Justitie Heiko Maas (SPD) aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel. “We moeten goed in de gaten houden welke waarden en politieke standpunten in de moskeeën en gemeenschappen verspreid worden”, klinkt het. Ook hebben de twee het over de “politieke radicalisering” van Erdogan. “We moeten secuur onderzoeken of en hoe de Turkse staat in Duitsland structuren opbouwt die als doel hebben tegenstanders van de Turkse regeringspartij AKP te vervolgen”, gaan ze verder.

Gesponsorde artikelen