Turteltaks weer in lastig parket: “Niet legaal”, zegt Raad van State

Turteltaks weer in lastig parket: “Niet legaal”, zegt Raad van State

De Turteltaks, een niet meteen erg populaire maatregel waarbij elk gezin 100 euro moet betalen voor z’n aansluiting op het netwerk van elektriciteit, zit weer in moeilijkheden. De Raad van State schiet de taks namelijk af. Want: burgers worden daar federaal al eens op belast en je mag geen twee keer belastingen heffen, zeggen de experts daar. “Niets van aan”, reageert minister Turtelboom zelf.

Een héél lastig dossier, die Turteltaks. Vlaams vicepremier Annemie Turtelboom (Open Vld) gaf er haar naam aan, tot grote ergernis van partijleden. Maar vooral, een heel verdelende extra taks op het bord van alle burgers met een elektriciteitsaansluiting, voor de ronde som van 100 euro. En voor appartementen nog eens een stukje meer, want zij moeten ook nog eens voor de collectieve aansluiting betalen. Die heffing is nodig om het gat dat geslagen is door groene stroomcertificaten weg te werken.

Maar alweer komt de Turteltaks nu slecht in the picture. Gisterenavond lekte dat de Raad van State de taks aan flarden schiet. In het advies staat letterlijk dat dit een “dubbele belasting” is, en dat mag niet volgens het principe ‘non bis in idem’: een overheid mag geen twee keer hetzelfde belasten. Want, er bestaat al een federale taks die ook gebaseerd is op het elektriciteitsverbruik. Dus strijdig met de grondwet, en ook strijdig met bevoegdheidsafspraken, want het Vlaams Gewest doet hetzelfde als de federale overheid.

“Ik ga dat advies afwijzen”

Annemie Turtelboom zelf reageert fel op Radio 1: “Ik ga dat advies compleet afwijzen. Want als ik dat zou moeten volgen zou een gezin met een energiezuinige woning evenveel moeten betalen als een gezin met een grote villa.”

Of de coalitiepartners daar helemaal in meegaan moet vrijdag blijken. Maar het dossier zit duidelijk niet helemaal doordacht ineen. Het ronde bedrag van 100 euro, dezelfde soort belasting als op het federale niveau: bij de coalitiepartners is te horen dat dit allemaal veel beter aangepakt had kunnen worden, en dat het onnodig lang geduurd heeft. Maar vooral voor Open Vld zelf doet het pijn: als belastingpartij in the picture komen en blijven is wel het laatste wat men wil.

Gesponsorde artikelen