Tv om naar uit te kijken: Tom Waes neemt coupe à la Kim Jong-un in 2de seizoen Reizen Waes

Tom Waes is back, people! Na een geslaagde eerste editie van Reizen Waes nam de man die alles kan zijn koffers naar acht gloednieuwe bestemmingen die de doorsnee toerist liever links laat liggen. De laatste aflevering is nog volop in productie, maar deze ochtend liet de programmamaker ons op de VRT alvast kennismaken met enkele fragmenten uit het veelbelovende Part II. Vooral zijn tripjes naar Noord-Korea, Alaska en Noord-Mexico beloven afleveringen te worden om voor thuis te blijven. 

“Het is een bijzonder hard seizoen geweest voor de redactie”, begint Tom Waes de voorstelling van het tweede seizoen. In het geval van Noord-Korea, dat al héél lang op zijn lijstje stond, liep het al stroef van bij de voorbereidingen. Zo kostte het Tom en zijn redactie maar liefst drie jaar om de juiste visa te bemachtigen om het communistische land onder leiding van Kim Jong-un binnen te mogen.

Maar de aanhouder wint, en zo zullen we in het tweede seizoen zien hoe dé Tom Waes wordt verplicht om zich te schikken naar de regeltjes van het totalitaire regime. 

Coupe à la Kim Jong-un

VRT

“In Noord-Korea is er veel dat je WIL filmen, maar vooral vanalles dat je MOET filmen”, verklapt Tom vlak voor het tonen van de eerste fragmenten. Hij moet zich onder andere houden aan de door de overheid uitgestippelde route, mag geen meter wijken van de zijde van zijn twee gidsen én moet voortdurend in de pas lopen. “Het is moeilijk om door te dringen tot de Noord-Koreanen”, betreurt de programmamaker, en dus stapt hij maar een doorsnee kapsalon binnen, “want hoe kan je beter zien hoe de realiteit is dan door gewone dingen te doen?”

Resultaat? Een nieuw kapsel voor den Tom, dat niet toevallig een heel klein beetje weg heeft van dat van de Grote Leider Kim Jong-un. “Letterlijk zijn kapsel vragen mag niet, want dan denken ze dat je ermee lacht.” En wees maar zeker dat er gelachen wordt, al is het voor de beelden nog wachten tot de vijfde aflevering die op 22 maart wordt uitgezonden. 

Wat hij er zelf van vindt? Wel… “Het ambetante is dat ge daar dus mee naar huis moet en aan de mensen moet uitleggen waarom ge eruitziet gelijk nen onnozelaar.” Dat belooft. 

VRT
VRT
VRT

Into the wild

Een ander toppertje wordt sowieso de aflevering waarin de natuurfreak in Tom op avontuur trekt in Alaska waar hij in de voetsporen treedt van zijn grote Into the wild-held Chris McCandless. Tomtesteron-gewijs maakt hij helemaal alleen, zonder cameraploeg, een vierdaagse kajaktocht doorheen het Gates of the Arctic National Park, een gigantisch natuurgebied dat vol zit met beren. De combinatie van avontuur en de angst voor die beren maakten van deze reis Tom zijn persoonlijke favoriet.

“Please, vergeet mij niet”, horen we hem de piloot van het watervliegtuigje smeken, die hem ergens in het park moederziel alleen achterlaat. Of deze zich aan zijn woord houdt, krijgen we te zien in de derde aflevering op zondag 8 maart.

VRT
VRT

Narco corridos

VRT

Nog op het programma: het noorden van Mexico waar al jaren een gevaarlijke drugsoorlog aan de gang is. De dalende misdaadcijfers waren voor Tom hét ultieme signaal om toch een kijkje te gaan nemen. Of het er nu wel of niet veilig is? Dat komen we te weten in de aflevering 7 op zondag 5 april.

Oh ja, Tom wordt ook maatjes met een lokale Mariachiband die zogenaamde ‘narco corridos’ maken, ofwel songs die uitsluitend over drugs en geweld gaan en worden gemaakt in opdracht van de een of andere (gevaarlijke) drugsbaron of maffiabaas. En jawel, Tom a.k.a. Het Grote gevaar uit Antwerpen, krijgt zijn eigen narco corrido! Opnieuw eentje om voor thuis te blijven.

VRT

Can’t wait, right? Het zal toch moeten, want het nieuwe seizoen van Reizen Waes gaat pas van start op zondag 22 februari om 20u45 op Eén. Een volledig overzicht van zijn zotte bestemmingen vind je hier:

  • Aflevering 1: Albanië (22 februari)
  • Aflevering 2: Alaska part I (1 maart)
  • Aflevering 3: Alaska part II (8 maart)
  • Aflevering 4: Paraguay (15 maart)
  • Aflevering 5: Noord-Korea (22 maart)
  • Aflevering 6: Zuid-Korea (29 maart)
  • Aflevering 7: Noord-Mexico (5 april)
  • Aflevering 8: Spitsbergen (12 april)
  • Aflevering 9: nog in productie (19 april)

In afwachting daarvan kan je hier alvast de trailer voor het nieuwe seizoen bekijken:

Meer
Lees meer...