TV-verkopers smeren ons nu massaal 4K aan. Maar wat is dat en wat kan je ermee doen? Weinig, zo blijkt

TV-verkopers smeren ons nu massaal 4K aan. Maar wat is dat en wat kan je ermee doen? Weinig, zo blijkt

Technologie blijft ons verrassen met nieuwigheden, maar soms kopen we iets zonder dat we weten wat het echt inhoudt. In winkels worden we overspoeld door allerlei nieuwe termen en producten maar hebben geen idee wat het verschil is met de voorganger. 4K is daar een voorbeeld van: nieuwe tv’s die verkopers ons tegenwoordig willen aansmeren. Maar wat is nu het verschil met de HD-kwaliteit zoals we die nu kennen? 

Of het nu gaat om een 4K, 4K Ultra HD, Ultra HD of UHD, het is allemaal erg verwarrend voor een doorsnee consument. Deze versies van tv’s verschillen niet hard en worden ook nog eens door elkaar gebruikt. Dat ligt vooral ook aan het feit dat ze bijna op hetzelfde neerkomen.

UHD

4K resolutie verwijst naar een horizontale resolutie van 4.000 pixels. Voor alle duidelijkheid, 4K is niet hetzelfde als UHD maar ze worden wel door mekaar gebruikt: 4K resolutie is de professionele bioscoopstandaard en UHD vind je bij consumentenschermen en uitzendingen.

De Consumer Electronics Association definieert Ultra high definition (UHD) als een 16:9 beeldverhouding met een minimum aantal pixels van 3840 bij 2160.

Zie je wel een verschil?

4K beelden zijn opgebouwd uit bijna 8,3 megapixels. Dat zijn bijna vier keer meer pixels dan een full HD met 2,2 miljoen pixels.

Als je naast zo’n tv staat in de winkel, zien de beelden van een 4K tv er beter uit. Maar eens je enkele meters van de tv zit, merk je weinig verschil. Er is geen groot verschil in kijkkwaliteit vanuit je zetel.

Prijs daalt

De eerste modellen kwamen in 2013 op de markt voor duizenden euro’s. Elk jaar steeg het aanbod en daalden de prijzen. Door het aanbod van full HD begint de prijs nu wel zachtjes te stabiliseren. Je kan makkelijk een kwaliteitsvolle 4D monitor in huis halen voor 400 euro.

Netflix en 4K

Met een premium abonnement op Netflix kan je al enkele films en series kijken met 4K resolutie. YouTube biedt ook al enkele 4K video’s aan. Je moet wel opletten, niet alle content wordt in dit formaat aangeboden. Het zal ook nog even duren vooraleer tv-uitzendingen in 4K resolutie worden uitgezonden.

iStock

Gesponsorde artikelen