Twee gevallen van kinderarbeid bij Apple maar techreus voert wel streng zero-waste beleid in

Twee gevallen van kinderarbeid bij Apple maar techreus voert wel streng zero-waste beleid in

Als het over mensenrechten in hun fabrieken gaat, heeft Apple een slechte reputatie, maar dat willen ze veranderen. Het bedrijf uit Californië deed steekproeven in hun toeleveringsbedrijven en daar werden toch nog rechten geschonden: twee minderjarigen werden terug naar school gestuurd. Toch is de balans positief: zowel op menselijk als ecologisch vlak wordt Apple zachtjesaan een voorbeeld. 

Het is dubbel: het jaarrapport dat Apple vrijgaf over hoe ze hun producten, iPhones, iPads en Macbooks nu precies maken, toont een verdubbeling van het aantal arbeidsrechtschendingen tegenover vorig jaar. Dat zijn 44 klachten in plaats van de twintig in 2016. Twee daarvan zijn gerelateerd aan kinderarbeid: in twee bedrijven vond Apple een veertien- en vijftienjarige die aan de slag was in hun fabrieken.

In de steekproeven werden ook nog een 38 klachten gevonden over personeel dat té veel uren werkt. Concreet is het beleid voor Apple en z’n toeleveringsbedrijven dat arbeiders zes dagen mogen werken en dan één dag rust hebben. In 38 gevallen werd dat regime niet gerespecteerd en werkte het personeel dus overmatig veel uren.

Slavenarbeid?

Als laatste kwamen er ook nog twee klachten aan het licht die heel vreemd overkomen naar Westerse normen. In sommige culturen is het namelijk doenbaar om te werken in ruil voor de aflossing van een schuld. Je krijgt dan niet betaald, of héél weinig, maar je schuld wordt afgelost. Mag niet volgens Apple, want het lijkt té hard op slavenarbeid, en dus kochten ze de schuld af.

Een verdubbeling van het aantal klachten, kinderarbeid en quasi-slavenarbeid: het lijkt geen mooi rapport uit Silicon Valley. Maar eigenlijk kunnen we dat best nuanceren. Apple bracht zélf het rapport met de klachten in, naar voren. De kinderarbeidsgevallen kwamen dan ook aan het licht door intern onderzoek, de kinderen werden naar een school van hun keuze gestuurd én hen werd een job beloofd zodra ze afgestudeerd zijn.

In alle eerlijkheid, nadat in 2014 aan het licht kwam dat kinderarbeid schering en inslag was bij leveranciers van Apple, had het bedrijf weinig keus: Apple proper maken werd een missie. Andere smartphonefabrikanten doen het trouwens niet veel beter.

44 serieuze klachten op 3 miljoen werknemers, waarvan het grootste deel dan nog over overwerk, valt dus relatief gesproken best mee. Apple deed de survey ook in zo’n 756 controles in 30 landen. Ze stuurden ook zo’n 12.000 werknemers richting hoger onderwijs.

Zero waste: duizenden voetbalvelden minder afval

En er is ook een volledig positief verhaal verbonden aan de toeleveringsbedrijven van Apple: die moeten van de grote baas in Cupertino allemaal streven naar zero waste. Helemaal lukken doet dat nog niet, maar in twee jaar tijd verminderde de jaarlijkse afvalstroom van Apple met 625.000 kubieke ton. Als dat hallucinant veel klinkt: da’s concreet 2.545 voetbalvelden vol afval, een meter diep.

Ook qua luchtvervuiling begint het er steeds meer op te lijken: de bedrijven die met de techreus samenwerken, schoten 320.000 kubieke meter CO2 minder in de lucht: da’s evenveel als alle wagens en vrachtwagens op de wegen van Hong Kong produceren op twee maanden. Het is dus zeker niet allemaal slecht nieuws, maar die twee gevallen van kinderarbeid, dat zijn er natuurlijk twee te veel.

Gesponsorde artikelen