Twee maanden na de torenbrand in Londen: slechts 14 van de 200 inwoners heeft vervangwoning gekregen

Twee maanden na de torenbrand in Londen: slechts 14 van de 200 inwoners heeft vervangwoning gekregen

Brits premier, Theresa May, is haar belofte niet nagekomen. Twee maanden nadat de Grenfell-brand 81 doden opeiste en tweehonderd bewoners dakloos maakte, verblijven nog steeds heel wat geëvacueerden op hotel. Slechts 14 mensen hebben tot nu toe een vervangwoning gekregen. De andere overlevenden kunnen hier niet mee lachen en raken erg gefrustreerd. 

Op 14 juli stond in het westen van Londen de Grenfell Tower in brand. De brand maakte ongeveer 200 inwoners dakloos, waarvan tot nu toe slechts 14 mensen een vervangwoning hebben gekregen.

De inwoners die nog geen woning hebben gekregen, verblijven nu in een hotel. “We moeten slapen in het bed, spelen op het bed en we eten ook vaak in bed,” zegt slachtoffer Tomassina Hessel in De Morgen. Zowel zij als haar zoontje van drie hebben de brand overleefd, maar zien al negen weken af.

Toch geen drie weken

Buiten de 14 mensen die een vervangwoning hebben gekregen, zitten alle anderen nog in hotelkamers of een soort opvang. De belofte van premier May is duidelijk niet nagekomen: “Wij verzekeren dat alle slachtoffers binnen drie weken een nieuwe woning krijgen,” luidt het in een nieuwsbericht van Sky News. “Elke keer hoor ik dat mijn verblijf in de hotelkamer weer met een paar weken is verlengd. Ik ben bang dat ik hier nog wel even zit”, zegt Hessel.

Grenfell Tower stond in één van de duurste wijken van Londen: Kensington en Chelsea. Net daarom zijn er weinig sociale huurwoningen die kunnen tippen aan Grenfell Tower. Ook in de buurt van de wijk zijn er weinig huisvestigingen beschikbaar voor de overlevenden. Hessel vindt dat geen excuus. “Er staan grote huizen leeg en er staat ook veel te koop,” zegt ze tegen Nos.nl. “De overheid heeft genoeg geld om huizen op te kopen voor de overlevenden. Het is niet onze schuld dat deze toren is uitgebrand.”

Frustraties

Ook al zijn de handen van de autoriteiten vastgebonden, toch raken de voormalige inwoners gefrustreerd. Om de twee weken worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij bewoners vragen kunnen stellen. De Conservatieve leider van de stadsdeelraad, Elizabeth Campbell, sust de inwoners. “Het moet een eerlijk en transparant proces zijn”, zegt ze. Maar er wordt niet geluisterd dus krijgt ze, net zoals haar voorganger die vier weken geleden is opgestapt, heel wat kritiek. “Dat horen we elke keer”, schreeuwt Stuart Hill. “We willen antwoorden, we willen weten waar we aan toe zijn. Jullie beloven van alles, maar maken niks waar.” Rust terugbrengen is een hele taak voor de moderator, maar Campbell kan niet veel doen om de woede tegen te houden.

“Er zijn mensen vermoord door jarenlang wegkijken van de overheid”, zegt Hessel. “Dit had kunnen voorkomen worden, als we de aandacht hadden gekregen die we verdienen.” Eergisteren heeft de Britse regering meegedeeld dat het onderzoek naar de brand van start is gegaan. Premier Theresa May belooft om het probleem aan te pakken. “De bredere vragen die bij deze brand werden opgeworpen, zullen niet onbeantwoord blijven.”

Gesponsorde artikelen