Tweede halve finale Eurovisiesongfestival: Nederland topfavoriet, maar wie maakt het hen straks moeilijk?

Tweede halve finale Eurovisiesongfestival: Nederland topfavoriet, maar wie maakt het hen straks moeilijk?

Voor België zit het Eurovisiesongfestival er dit jaar jammer genoeg al op. Maar gelukkig zijn er nog onze noorderburen, die dit jaar zelfs kans maken om het hele festival te winnen. Daarom moeten ze eerst wel bij de 10 beste van deze 18 acts horen. Een korte review van de tweede halve finale. 

1. Armenië: Srbuk – Walking Out

De show wordt vanavond afgetrapt door een Eurovisiecliché van formaat. Srbuk zingt een powerballad vol met dramatische uithalen. Ze maakt er ook letterlijk een vurig optreden van, waarbij ze uitvoerig gebruik maakt van de vlammenwerpers die dit jaar in het podium geïnstalleerd zijn. Het is misschien niet het meest memorabele nummer, maar Srbuk, die eigenlijk Srbuhi heet, zingt het wel loepzuiver. Daardoor maakt ze zeker kans om haar dramatische uithalen nog een keertje te mogen zingen in de finale zaterdag.

2. Ierland: Sarah McTernan – 22

Ierland probeert het dit jaar met de jonge Sarah McTernan die het nummer 22 zal zingen. Ze heeft niet alleen voor de titel inspiratie gehaald bij Taylor Swift, maar ook de act zou zomaar van Taytay kunnen komen. Sarah bungelt helemaal onderaan bij de bookmakers voor de tweede halve finale en het feit dat ze live niet al te overtuigend overkomt, zit daar zeker voor iets tussen. 10 op 10 voor de milkshakes wel.

3. Moldavië: Anna Odobescu – Stay

Moldavië trakteert ons op het eerste trouwkleed van het jaar. Anna Odobescu zingt de powerballad Stay in een langs alle hoeken asymmetrische bruidsjurk terwijl er in de achtergrond een vrouw in een zwarte latexjurk tekeningen maakt in een zandbak. Ook dit nummer kan op niet al te veel bijval rekenen bij de bookmakers, die voorspellen dat Anna en haar zandbak zullen sneuvelen in de halve finale.

4. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

De Zwitsers komen dit jaar met een vrolijk dansnummer op de proppen. Het refrein gaat overigens als volgt: “She’s got me dirty dancing“. Luca en zijn gespierde armen halen dan ook hun innerlijke Patrick Swayze naar boven en wagen zich zelfs aan een dansje. She Got Me is een nummer met heel wat zomerhitpotentieel. Dus Luca mag waarschijnlijk zijn dansbenen en sleeveless T-shirt nog een keertje bovenhalen in de finale.

5. Letland: Carousel – That Night

Letland zorgt voor het tweede trouwkleed van de avond. Maar deze keer bevinden we ons op een hippiebruiloft. Carousel is een band, waarbij de muzikanten voortreffelijk doen alsof ze een instrument bespelen, want dat mag nog altijd niet live op het Eurovisiesongfestival. Het lied zelf is behoorlijk eentonig en schreeuwt “toiletpauze” naar ons. De bookmakers zetten Letland op de allerlaatste plaats, dus de hippiebruiloft van Carousel zien we waarschijnlijk niet meer terug in de finale.

6. Roemenië: Ester Peony – On A Sunday

Geen zorgen als je toiletbezoekje een beetje uitloopt, want ook Roemenië stuurt een nummer met geeuwpotentieel. Ester heeft twee dansers kunnen lenen van de SM-act van IJsland, maar die maken het geheel niet veel beter. Volgens de bookmakers is Roemenië wel een twijfelgeval, dus misschien zien we twee acts met lederen riempjes in de finale!

7. Denemarken: Leonora – Love Is Forever

Denemarken stuurt de piepjonge Leonora naar Tel Aviv met het schattige liefdesliedje Love Is Forever. Om zoveel mogelijk internationale stemmen te ronselen, zingt Leonora haar nummer in drie verschillende talen. Ze start in het Engels, vervolgens gaat ze over in het Frans, om daarna in haar moedertaal, het Deens verder te gaan. En tussendoor gooit ze er ook nog een zinnetje Duits tussen. Om de aaibaarheidsfactor nog wat te verhogen, zingt Leonora haar liedje bovenop een gigantische stoel, die ze uit Plopsaland gestolen kon hebben.

8. Zweden: John Lundvik – Too Late For Love

Na Denemarken is het de beurt aan het tweede Scandinavische land in deze halve finale. Zweden heeft, met overwinningen in 2012 en 2015 natuurlijk een ijzersterke reputatie op het Eurovisiesongfestival. En dat is ook dit jaar niet anders. John Lundvik en zijn gospelkoor zijn volgens de bookmakers de grootste uitdagers voor Nederland. Sinds het begin van de repetities in Tel Aviv steeg Zweden al van de vijfde naar de tweede plaats. Dus ook hem zien we zeker terug in de finale.

9. Oostenrijk: PÆNDA – Limits

PÆNDA zingt een nummer dat letterlijk een beetje te hoog gegrepen is. De hoge noten van Limits zitten duidelijk tegen de limiet van Gabriela Horn, die op het podium staat als PÆNDA. Je moet je geen zorgen maken over de uitspraak van de Æ, want die mag je gewoon als een A uitspreken. En de naam panda kwam er dus omdat mensen haar vaak vertellen dat ze eruitziet als een panda in de ochtend. Herkenbaar.

10. Kroatië: Roko – The Dream

Kroatië trekt dit jaar naar het Eurovisiesongfestival met een engel. Roko staat op het podium met gigantische gouden vleugels terwijl hij zijn nummer The Dream zingt. Naast de vleugels beschikt Roko ook over enkele Eurovisieclichés. Zo draagt hij een volledig witte outfit (kuch, Dima Bilan, kuch) en heeft hij voor de gelegenheid ook halfnaakte dansers bij. Voor de Eurovisiekenners: Roko is de pupil van Jacques Houdek die in 2017 voor Kroatië naar het Eurovisiesongfestival ging en zich daar onsterfelijk maakte door een duet te zingen met zichzelf.

11. Malta: Michela – Chameleon

Karma, karma, karma, karma, karma chameleon, You come and go, you come and go“, Malta haalde duidelijk de mosterd bij Karma Chameleon van Culture Club. Het refrein gaat namelijk als volgt: “Chama- chameleon“, het geheel wordt aangevuld met lyrics als “The grass is always greener, When you love me deeper, darling, I can be your jungle“. Wat ze er precies mee wil bedoelen, begrijpen wij ook niet, maar volgens de bookmakers zit er zeker een finaleplaats in voor Michela en zelfs een plekje in de top 10 in die finale ligt voor haar voor het grijpen.

12. Litouwen: Jurij Veklenko – Run With The Lions

If you wanna see, just open your eyes“, Litouwen stuurt de slimmerik Jurij Veklenko naar Tel Aviv met zijn nummer Running With The Lions. Jurij staat alleen op het podium en heeft dus – sorry voor de liefhebbers – geen leeuw bij. Verder is hij vocaal niet de sterkste zanger. Daardoor geven de bookmakers hem de voorlaatste plaats. Dus ook van Litouwen moeten onze noorderburen geen schrik hebben.

13. Rusland: Sergey Lazarev – Scream

Sergey Lazarev trekt naar het Eurovisiesongfestival om revanche te nemen voor zijn bekochte titel uit 2016. Toen nam hij deel met het nummer You Are The Only One, maar moest hij uiteindelijk – om voornamelijk politieke redenen – de duimen leggen voor Jamala met 1944. Uiteindelijk eindigde hij op de derde plaats. Nu heeft Sergey opnieuw een scherm bij, maar nu worden er geen blokken op geprojecteerd, maar wel zeven extra Sergeys. Het is duidelijk dat Sergey zichzelf graag ziet, maar ook in Eurovisiekringen is hij een graag geziene gast. Wees er maar zeker van dat Sergey zaterdag in de finale te zien is en zelfs kans maakt op een plekje in de top 3.

14. Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju tokës

Albanië is nog zo’n twijfelgeval. Het nummer Ktheju tokës, is volledig in het Albanees, wat altijd een risico is op het Eurovisiesongfestival. Maar Jonida zingt haar nummer krachtig en loepzuiver. Het zal er dus van afhangen of Europa te vinden is voor haar krachtige ballade.

15. Noorwegen: KEiiNO – Spirit In The Sky

Het derde en laatste Scandinavische land dat vanavond aantreedt in de halve finale is Noorwegen. De Noren sturen het trio KEiiNO, waarbij vooral de kale man opvalt door zijn euhm, … bijzondere stemgeluid. Spirit In The Sky is wel een sterk up-temponummer dat veel kans maakt om door te stoten naar de finale.

16. Nederland: Duncan Laurence – Arcade

Als zestiende is het de beurt aan Nederland met Duncan Lawrence en zijn prachtige nummer Arcade. Duncan staat al wekenlang afgetekend op één bij de bookmakers. Het kan dus zomaar eens zijn dat het Eurovisiecircus volgend jaar naar Nederland afreist. En dat zou zeker niet onterecht zijn. Arcade is een prachtige ballade met een hoog kippenvelgehalte. En we mogen het eindelijk eens oprecht zeggen en zonder enige vorm van buurlandjespolitiek: “12 points go to The Netherlands“.

17. Noord-Macedonië: Tamara Todevska – Proud

Ja, het is gedaan met lachen met de presentators die The Former Yugoslav Republic of Macedonia proberen uit te spreken, want sinds februari is het gewoon Noord-Macedonië. Ook zij sturen dit jaar een powerballad naar Eurovisie. Tamara zingt het nummer Proud met een gigantische portie trots en helemaal zuiver. Dus ook haar zien we waarschijnlijk terug in de finale van het Eurovisiesongfestival.

18. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Als laatste is het de beurt aan Azerbeidzjan met Chingiz en zijn nummer Truth. Al lijkt het meer alsof het nummer Shut Up heet, aangezien hij die woorden constant in falsetto zit te zingen. Ook hij hoopt op de vrouwelijke (en homoseksuele) stemmen door z’n armen in de strijd te gooien. Daarnaast heeft Chingiz ook twee robotarmen bij die lichtstralen op de zanger projecteren. Het is een vreemde act, maar volgens de bookmakers maakt ook hij kans op een plekje in de top 10 in de finale.

Gesponsorde artikelen