Tweede klimaatbetoging in Brussel: 12.500 spijbelaars

Tweede klimaatbetoging in Brussel: 12.500 spijbelaars

Vandaag vond de tweede klimaatbetoging plaats aan het Europakruispunt aan het Centraal Station in Brussel. Er kwamen zo’n 12.500 spijbelende leerlingen opdagen. ‘Youth for Climate’, de minderjarige organisatoren achter het initiatief, eisen dat onze politici een bindend klimaatplan opstellen waarin staat dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot 1,5 graden.

Zo’n 12.500 leerlingen uit de middelbare scholen hebben voor de tweede week op rij in Brussel gespijbeld om te protesteren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Dat meldt de VRT. Ze hebben spandoeken bij waar slogans opstaan zoals “Er is geen planeet B”, “Brossen voor de bossen”, “Make love not CO2” en “Bla bla bla, act now”.

Ze trekken vanop het Europakruispunt in een lus terug naar Brussel-Centraal. Net zoals vorige week lopen er ook een deel ‘Grootouders voor het klimaat’ mee.

(De oceanen warmen (nog) sneller op dan we dachten.)

Steun van school

Sommige leerlingen spijbelen niet en kregen van de school de toestemming om naar de klimaatbetoging te gaan. Dat is onder andere het geval voor 120 scholieren van het GO Atheneum Gentbrugge die samen met enkele leerkrachten én de directrice de trein naar Brussel namen.

(In Australië sneuvelen weer hitterecords: acht dagen boven de 45 graden.)

Andere leerlingen lieten dan weer weten dat ze op school geen strafstudie zouden krijgen als ze een selfie doorstuurden om te bewijzen dat ze aanwezig waren op het evenement.

Steun van (linkse) politici

Veel Vlaamse en Europese politici betuigen hun steun voor de acties. Het gaat voornamelijk om politici van de linkerzijde, onder wie Kristof Calvo (Groen), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Raoul Hedebouw (PVDA/PTB).

Ook de extreemrechtse Schild & Vrienden-oprichter en kersvers, onafhankelijk Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove was aanwezig. Hij liep er met pamfletten rond waarop gepleit werd voor kernenergie. Heel wat jongeren riepen “f*ck you” naar Van Langenhove.

Enkele beelden van de betoging:

Gesponsorde artikelen