Tweede olifant sterft in Planckendael in amper één week tijd

Tweede olifant sterft in Planckendael in amper één week tijd

Planckendael komt opnieuw met slecht nieuws. Amper een week na het overlijden van de jonge Aziatische olifant Qiyo (2) is er opnieuw een olifant overleden. De 36-jarige olifant Phyo Phyo kampte al een tijdje met de gevolgen van een nierfalen. De verzorgers besloten gisteren om haar uit haar lijden te verlossen.

Vorige week kwam er tragisch nieuws uit Planckendael. Het jonge olifantje Qiyo (2) overleed er aan de gevolgen van herpes. En nu laat de dierentuin weten dat ook Phyo Phyo (36) overleden is. Phyo Phyo was de moeder van het overleden olifantenjong Qiyo en had nog vijf andere jongen, waaronder de populaire olifant Kai-Mook.

Nierfalen

Het overlijden van Phyo Phyo staat los van dat van haar jong Qiyo vorige week. Qiyo overleed aan de gevolgen van herpes, Phyo Phyo daarentegen kampte met nierproblemen. Hierdoor was ze aanzienlijk veel gewicht verloren. De verzorgers van Planckendael hielden haar nauwgezet in het oog en gaven haar de gepaste voeding en medicatie. Zo kreeg Phyo Phyo ’s ochtends en ’s avonds haar favoriete eten voorgeschoteld om zo terug op krachten te komen. Maar het mocht niet baten en gisterenavond beslisten de verzorgers om Phyo Phyo uit haar lijden te verlossen.

“We hebben alles op alles gezet om Phyo Phyo niet te verliezen. Haar moeten laten gaan doet me vreselijk pijn”, laat coördinator Ben weten in een persbericht. “Ik zal haar missen en blijven herinneren.”

Zoontje van anderhalve maand

Phyo Phyo was de mater familias van de olifantenkudde in Planckendael. Ze zette maar liefst zes jongen op de wereld, waaronder May Tagu, Kai-Mook en Tarzen, die geboren werd op 11 april. De verzorgers beseffen dat dit vooral een zware klap is voor de nog geen twee maanden oude Tarzen. “Nu gaat onze speciale zorg uit naar haar baby, Tarzen. Hij moet een plaatsje vinden in de groep en goed kunnen opgroeien.”

Het gaat namelijk niet al te best met de kleine Tarzen. Hij werd al een tijdje gevoederd met de papfles en komt niet voldoende bij. De dierentuin zet nu alles op alles om het kalfje te versterken.

In de zoo van Planckendael is het verdriet groot:

Gesponsorde artikelen