Tweedeverblijvers beginnen juridische strijd tegen Belgische staat: “Geen wetenschappelijke argumenten”

Tweedeverblijvers beginnen juridische strijd tegen Belgische staat: "Geen wetenschappelijke argumenten"
Oostende

Enkele honderden eigenaars van een tweede verblijf in België zijn naar een advocaat gestapt. Ze stellen de regering in gebreke, omdat ze vinden dat ze niet gehoord worden bij de versoepeling van de coronamaatregelen. De tweedeverblijvers zijn vooral boos omdat ze na 18 mei nog niet naar hun buitenverblijf mogen. Wel worden allerlei andere exitstrategieën opgezet. Ook mogen Belgen ondertussen buiten komen voor minder essentiële verplaatsingen.

Niet-essentiële shops in drukke winkelstraten mogen de deuren openen, huwelijken met dertig personen zijn toegestaan en ook dierenparken en musea zijn weer voor het publiek toegankelijk. Toch mogen eigenaars van een tweede verblijf in ons land hun tweede woonst nog niet betreden in het kader van de coronacrisis.

(Eerder nodigde Middelkerks burgemeester Dedecker tweedeverblijvers uit aan zee en noemde hij Wilmès “wereldvreemd”.)

Op de Nationale Veiligheidsraad werd eerder bekend gemaakt dat tweedeverblijvers ten vroegste op 8 juni terug naar hun appartement, huis of caravan mogen.

(Welk land opent wanneer zijn grenzen in Europa?)

Facebookgroep

EPA

Dat pikken de tweedeverblijvers niet langer. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten. Een aantal onder hen richtte de Facebookgroep ‘Tweedeverblijvers kust en daarbuiten’ op. Die telt ondertussen al bijna 9.000 leden. De tweedeverblijvers lanceerden de oproep om een groepsklacht in te dienen.

Ze hebben ondertussen een advocaat onder de arm genomen die momenteel sleutelt aan een juridische strategie om af te dwingen dat de tweedeverblijvers alsnog hun onroerend goed mogen betreden. Hoe die strategie er precies uit zal zien, maken de tweedeverblijvers nog niet bekend. Op die manier hopen ze om “alles in de grootste sereniteit te laten verlopen”.

(Skateparken en sportterreinen mogen weer open maar enkel als sporttrainer toezicht wil houden.)

Geen wetenschappelijke argumenten

Verder stellen de tweedeverblijvers onder meer dat er op wetenschappelijk vlak geen gegronde argumenten zijn om hen de toegang tot hun tweede eigendommen te ontzeggen. Het collectief stelt ook bereid te zijn om zich aan dezelfde veiligheidsvoorschriften als thuis te houden. “De verplaatsing naar zee of naar de Ardennen versnelt de verspreiding van het virus niet, zolang mensen in hun ‘bubbel’ blijven”, klinkt het.

Eerder zei viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen coronamaatregelen, al dat er op virologisch vlak geen reden is om de tweedeverblijvers te verbieden om naar hun tweede woonst af te zakken.

(Ook de Boekenbeurs in het najaar gaat niet door.)

Onderhoudswerken en inbraak

pixabay

Enkele honderden eigenaars van een tweede verblijf zouden zich aangesloten hebben bij de aanklacht en zouden de jongste dagen een bijdrage gestort hebben om de juridische kosten te betalen. “Onze eis is eenvoudig en duidelijk”, klinkt het. “Wij willen de keuzevrijheid hebben om naar ons tweede verblijf te kunnen gaan. Niet voor een dag, zoals al werd voorgesteld, maar ook voor één langere periode.”

Onder de aanklagers zijn heel wat Belgen die snel naar hun appartement, huis of caravan willen, omdat er dringend onderhoudswerken moeten gebeuren. Anderen maken zich dan weer zorgen om inbrekers doordat hun panden langdurig leeg staan.

Gesponsorde artikelen