Left Right
scrollTop top

Jambon (N-VA) bevestigt: tweedeverblijvers mogen terugkeren


tweedeverblijvers terugkeer coronavirus jan jambon
© EPA

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben een akkoord bereikt over de kwestie rond de tweedeverblijvers. Die mochten in het kader van de coronamaatregelen hun onroerend goed niet betreden tot minstens 8 juni. Nu kondigt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat tweedeverblijvers wel degelijk terug mogen naar hun buitenverblijf. Dat melden de Mediahuis-kranten.

Vorige week besliste de Nationale Veiligheidsraad dat het zeker tot 8 juni zou duren eer tweedeverblijvers opnieuw toegestaan zouden worden om hun buitenverblijven te betreden. Dat zorgde voor heel wat onbegrip bij de tweedeverblijvers zelf. Sommigen verenigden zich en namen een advocaat onder de arm om de Belgische staat aan te vechten over die beslissing.

Ministerieel besluit

De verschillende regeringen in ons land hebben ondertussen digitaal vergaderd over de kwestie en zijn tot een overeenkomst gekomen. Iedereen mag terug naar zijn of haar tweede verblijf van zodra het ministerieel besluit gepubliceerd is. Het is goed mogelijk dat dat vandaag nog gebeurt.

In dat geval kunnen tweedeverblijvers tijdens dit verlengd weekend dus toch nog naar hun buitenverblijf. Het gaat dan niet enkel om mensen met onroerend goed aan de kust, maar overal in het land, waaronder ook in de Ardennen. Niet enkel eigenaars vallen trouwens onder deze beslissing, maar ook mensen die voor lange termijn een tweede pand huren.

Wilmès maakt belofte waar

Premier Sophie Wilmès (MR) zei eerder al dat ze snel met een oplossing op de proppen wou komen voor de kwestie van de tweedeverblijvers en beloofde om “tijdens de komende dagen” een regeling uit te werken.

Bart Tommelein, kandidaat-voorzitter bij Open Vld maar ook burgemeester van Oostende, is alvast laaiend enthousiast. “Tevreden om onze tweedeverblijvers eindelijk opnieuw te mogen verwelkomen!”, post hij met een afbeelding op Twitter.

Gisteren besliste Tommelein nog dat er een reservatiesysteem komt voor bepaalde delen van het strand van Oostende zonder het overleg met de andere kustburgemeesters af te wachten.

(Bouchez komt met torpedo voor Magnette en Rousseau, maar dreigt zichzelf zo verder te isoleren.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810