Tweehonderd Catalaanse burgemeesters komen straks naar Brussel om Puigdemont te steunen

Tweehonderd Catalaanse burgemeesters komen straks naar Brussel om Puigdemont te steunen

Vandaag zakken maar liefst tweehonderd Catalaanse burgemeesters af naar Brussel. Het is niet helemaal duidelijk wie hen zal ontvangen, maar ze willen een update komen geven over de actuele situatie in hun regio en hun steun betuigen voor de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont stelt in een opiniestuk dat hij zal blijven vechten voor de onafhankelijkheid van Catalonië en dat Madrid de democratie zelf op het spel gezet heeft.

Zo’n tweehonderd Catalaanse burgervaders nemen vandaag het vliegtuig naar Brussel en keren vanavond nog terug. Ze komen uitleg geven over de huidige toestand in Catalonië. Dat schrijft de Spaanse krant La Vanguardia. Ook eisen de burgemeesters dat de Catalaanse (ex-)ministers, die in de cel zitten in Spanje, onmiddellijk vrijgelaten worden. Ze noemen hen politieke gevangenen en zeggen dat fundamentele rechten geschonden worden door Madrid. Ook zien ze de ontslagen Catalaanse regering nog steeds als legitiem, niet waarnemend gezaghebber Soraya Sáenz de Santamaría (Partido Popular), die door de Spaanse regering op grond van artikel 155 van de grondwet aangesteld werd.

Vandaag reist ook een groep tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging naar onze hoofdstad. Het zou vooral om ondernemers gaan, die pleiten voor een “stabiele situatie binnen Spanje en de Europese Unie”. Ze zullen even na de middag een persconferentie geven in het gebouw van het Europees Parlement.

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont en vier (ex-)ministers gaven zich afgelopen zondag aan bij de Belgische politie na een arrestatiebevel. Ze werden vrijgelaten op voorwaarde dat ze in ons land zouden blijven tot de rechter besloten heeft of het Europees aanhoudingsbevel voor de vijf Catalanen gegrond was. Er worden in de loop verdere ontwikkelingen verwacht.

Puigdemont: “Ik blijf vechten”

Puigdemont waarschuwt in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian dat de democratie in Spanje en Catalonië op het spel staat. “De leiders van een democratisch project worden beschuldigd van rebellie, een gigantisch schandaal dat ernstige gevolgen zal hebben”, zegt hij. Puigdemont blikt terug op de verkiezingen van september 2015, toen zijn coalitiepartij Junts pel Sí “de onbetwistbare winnaar” werd en beloofde de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen. Hij beweert dat zijn kiezers “wisten wat het doel was”. “Maar twee jaar later worden we beschuldigd van opruiing, samenzwering en rebellie. Wat een bizarre samenzwering”, redeneert hij.

Puigdemont houdt ook vol dat Madrid het Catalaanse parlement op een illegale manier opgeheven heeft: “Catalonië is op dit moment het enige gebied in de EU waar de hoogste wet, die waar de burgers voor gestemd hebben, ongedaan is gemaakt.” Hij benadrukt dat de verkiezingsresultaten van 2015 aantonen dat “een aanzienlijke meerderheid” van de Catalanen toen voor onafhankelijkheid koos. “En toch is de wettelijke Catalaanse regering nu vogelvrij verklaard, het Catalaanse parlement ontbonden en een politieke agenda doorgedrukt die niets te maken heeft met wat de meerderheid wil.”

De ex-president zegt ook dat hij al blijven strijden voor een onafhankelijk Catalonië. Volgens hem staan de ontslagen Catalaanse regeringsleden geen eerlijk en onafhankelijk proces te wachten in Madrid. “Dat is ook de reden waarom we naar een onafhankelijk Catalonië verlangen en een maatschappelijk model verdedigen waarin niemand bang hoeft te zijn voor de macht van de staat.”

Op het einde van zijn opiniestuk richt Puigdemont tot de Spaanse regering en de Spanjaarden die premier Mariano Rajoy (Partido Popular) steunen: “Zij zullen dit niet graag horen, maar we zullen onze rechten tot het bittere einde verdedigen. Want er staat veel meer op het spel dan alleen onze persoonlijke toekomst: de toekomst van de democratie zelf staat op het spel.”

Gesponsorde artikelen