Twitter blokkeert miljoenen nepaccounts, maar tegelijkertijd worden radicale gebruikers ‘geverified’

Twitter blokkeert miljoenen nepaccounts, maar tegelijkertijd worden radicale gebruikers ‘geverified’

Twitter heeft een grote schoonmaak gehouden. De afgelopen twee maanden werden er zo’n 70 miljoen accounts geblokkeerd. Het ging vooral om bots en nepaccounts. Toch zijn er nog veel ‘radicale’ accounts te vinden op de sociale netwerksite.

In mei en juni 2018 zijn er meer dan een miljoen Twitter-accounts per dag geblokkeerd. Deze maand zal die trend nog voortgezet worden. De Amerikaanse kwaliteitskrant Washington Post heeft met een bron van Twitter gesproken en het nieuws werd officieel bevestigd door de woordvoerder.

Vooral nepaccounts

Het is vooral de bedoeling om de nepaccounts eruit te halen. De jongste jaren heeft Twitter veel kritiek gekregen vanwege bots met nepinformatie die de publieke opinie beïnvloeden. Dat zouden Russische bots gedaan hebben om de Amerikaanse verkiezingen en het brexit-referendum te beïnvloeden.

Wel radicale ‘accounts’

Tegelijkertijd zijn er nog heel wat ‘radicale’ accounts op Twitter. Zo heeft de acteur Seth Rogen onlangs uitgehaald naar Twitter-CEO Jack Dorsey omdat enkele accounts met extreemrechtse en racistische content onlangs geverified werden.

“Ik zaag al acht maanden tegen Jack dat er racisten geverified worden op dit platform”, schreef Rogen op Twitter. “Na al dat contact ben ik tot een conclusie gekomen. Die kerel geeft er gewoon geen f*ck om.”

Vorig jaar kreeg het account van Jason Kessler nog een blauw vinkje. Hij was één van de organisatoren van de extreemrechtse betoging in de Amerikaanse stad Charlottesville, waarbij uiteindelijk doden vielen.

Stuk minder gebruikers

In totaal zijn er al tientallen miljoenen accounts verwijderd. De maatregel zal er wellicht voor zorgen dat het gebruikersaantal significant krimpt. Twitter zit nu al met een stagnerende groei en zal dus naar manieren op zoek moeten gaan om nieuwe gebruikers te vinden.

Gesponsorde artikelen