Twitter introduceert nieuwe labels voor tweets met misleidende informatie over coronavirus

Twitter in de strijd met fake news
Shutterstock

Twitter-berichten die valse informatie over het coronavirus bevatten, krijgen nu een label waarbij wordt gewaarschuwd voor de valse informatie. Dat verklaarde Twitter in een blogbericht.

Berichten met onjuiste informatie worden gekenmerkt door de termen ‘bestreden of misleidende informatie over Covid-19’.

In strijd met adviezen van gezondheidsexperts

Onder de betwistbare berichten zal de melding Get the facts about COVID-19 te lezen zijn
(bron: Twitter)

Eerder dit jaar introduceerde Twitter al een label voor gemanipuleerde media. Gebruikers die op een tweet met onjuiste informatie stuitten, vonden onderaan de tweet een link naar de betrouwbare informatiebron. Op de site is dan meer informatie te vinden over de claims in het valse Twitter-bericht.

Indien het bericht foutieve of zelfs schadelijke informatie bevat, krijgt het bericht een waarschuwingsbericht. Daarin zal je dan lezen dat bepaalde of alle informatie uit de tweet ingaan tegen de adviezen van publieke gezondheidsexperts inzake Covid-19. De waarschuwing verschijnt in de plaats van het originele bericht waardoor gebruikers eerst de waarschuwing zullen zien.

Drie specifieke gevallen

Twitter zegt dat het ingrijpt bij drie verschillende gevallen: misleidende informatie, betwiste claims en onbewezen claims. Als de mate van misleiding als ‘hevig’ wordt beschouwd, verwijdert Twitter het bericht. Bij een claim die nog niet bevestigd is, verschijnt er een waarschuwingsbericht. Wanneer er slechts een klein deel van de tweet niet waar is, verschijnt een link naar een website met juiste informatie over het onderwerp. Bij onbewezen claims doet Twitter in principe niets. Het bedrijf sluit niet uit dat het in de toekomst met nieuwe labels zal komen om ook context te kunnen bieden bij tweets met onbewezen claims.

Twitter grijpt in bij misleidende, betwiste en onbewezen claims
(bron: Twitter)

De nieuwe labels zijn een vervolg van de strijd tegen het verspreiden van fake news op Twitter. Eerder dit jaar breidde Twitter zijn beleidsregels uit met een verbod op informatie die ingaat tegen de informatie van officiĆ«le gezondheidsorganisaties (zoals bijvoorbeeld de WHO). De verspreiding van onjuiste of onvolledige informatie wordt zo aangepakt. Hierdoor werden twee Twitter-berichten van de Braziliaanse president Bolsonaro verwijderd. In de tweets waren video’s te zien waarin de president de quarantainemaatregelen aan zijn laars lapt in de stad Brasilia.

Gesponsorde artikelen