Twitter moet 200 accounts verwijderen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed zouden hebben

Twitter moet 200 accounts verwijderen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed zouden hebben

De Amerikaanse senaatscommissie, die zich buigt over de vermoedelijke Russische inmengingen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is niet tevreden over het verhoor met de top van Twitter. Er zouden ongeveer 200 verdachte Russische accounts verwijderd zijn, maar de commissie vindt dat het nog onvoldoende informatie heeft over het Twittergebruik vanuit Rusland.

De Amerikaanse senaatscommissie voor Inlichtingen neemt geen genoegen met de reactie dat het van de top van Twitter kreeg in het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Dat laat de bevoegde senator Mark Warner (Democratische Partij) weten. De inlichtingencommissie heeft Twitter in alle geheim ondervraagd. Dat melden persbureau ANP en persbureau Belga. Twitter laat weten dat zo’n 200 accounts verwijderd werden die verbonden waren een Russisch internetbedrijf dat politieke advertenties op Facebook plaatste. Ook maakte Twitter bekend dat er drie accounts gevonden werden die in de handen zouden zijn van de Russische nieuwssite Russia Today. Die accounts zouden voor bijna 275.000 dollar advertenties uitgegeven hebben die gericht waren op Amerikaanse kiezers. Wat er precies in die advertenties stond, is niet geweten.

Warner vindt dat hij daarmee niet genoeg informatie heeft over het Twittergebruik vanuit Rusland. Volgens hem beseffen ze bij Twitter niet “hoe omvangrijk de buitenlandse inmenging via sociale media is”. Hij zegt dat de verklaring van Twitter “uiterst teleurstellend” is en “ontoereikend op bijna alle mogelijke manieren”.

Nieuwe hoorzitting

Verder liet Twitter weten dat er elke week zo’n 3,2 miljoen ‘verdachte accounts’ gespot worden op het gehele sociale netwerk. Dagelijks zou er ongeveer 450.000 keer ingelogd op dat soort accounts.

Eerder werd al met zekerheid vastgesteld dat Russische hackers binnengedrongen waren bij de computersystemen van 21 Amerikaanse staten om de verkiezingen te beïnvloeden. Ook raakte al bekend dat er vanuit Rusland minstens 100.000 dollar gespendeerd is op Facebook om fake news te verspreiden en zo Donald Trump te helpen om president te worden.

Op 1 november wil de senaatscommissie enkele openbare hoorzittingen houden. Naast Twitter zijn ook Facebook en Google uitgenodigd.

Gesponsorde artikelen