Twitter versus Apple: Elon Musk op oorlogspad voor “vrijheid van meningsuiting”

Tesla-topman Elon Musk, die nu ook CEO van Twitter is, heeft de oorlog verklaard aan Apple. De iPhone-maker maakt geen reclame meer op Twitter, en heeft gedreigd om de Twitter-app uit zijn App Store te verwijderen. Dat zint Musk uiteraard niet.

In het nieuws: Apple maakt geen reclame meer op Twitter.

  • Maar dat is nog niet alles. Apple heeft naar verluidt gedreigd Twitter uit de App Store te halen. Een kleine ramp voor het sociale netwerk, aangezien die online winkel het monopolie heeft op toestellen die op iOS draaien. Andere beangstigende cijfers voor Twitter: in 2021 gaven consumenten twee keer zoveel uit in de Apple Store als bij de grote concurrent Google Play, voor Android-toestellen.

Waar het op neerkomt: Musk verklaart Apple de oorlog.

  • Musk greep een terugkerende kritiek op de App Store aan: “Een geheime belasting van 30 procent”, volgens de Tesla-CEO. Deze aanslag is in feite helemaal niet geheim; het gaat om een commissie van 30 procent over iedere betaaltransactie die alle app-ontwikkelaars met een product in de App Store moeten betalen aan Apple.
  • Een situatie die Fortnite-game-ontwikkelaar Epic Games er destijds toe aanzette oorlog te voeren tegen de App Store en Google Play. Deze laatste plooide een beetje en verlaagde zijn commissie in Europa tot 12 procent. Apple heeft zijn commissie verlaagd tot 15 procent voor kleine ontwikkelaars, maar degenen die meer dan 1 miljoen dollar aan inkomsten genereren, moeten nog steeds de volle pot betalen.
  • Met het plan van Elon Musk om zijn microblogsite betalend te maken, via het ‘Twitter Blue’-systeem, zou Apple, door het intrekken van de Twitter-app, zichzelf honderden miljoenen dollars ontzeggen, schat de miljardair.

Censuur?

  • Maar er is meer: Musk beschuldigt Apple van het “censureren” van inhoud op de apps die het via zijn platform verkoopt. Het is waar dat het bedrijf uit Cupertino zeer strenge regels heeft wat betreft haatdragende inhoud, intimidatie of pornografie.
  • Apple zou Twitter de schuld kunnen geven van een gebrek aan een systeem dat de inhoud modereert. De app Talk heeft bijvoorbeeld al de prijs hiervoor betaald en is van het platform verdwenen. Apple heeft zelf specifieke medewerkers die elke app en elke update op het platform controleren.
  • Musk lanceerde een poll waarin hij gebruikers vroeg of Apple alle “censuur-acties” die het heeft genomen, moest bekendmaken. Vervolgens dreigde hij “Twitter-feeds” over de onderdrukking van de vrije meningsuiting openbaar te maken. “Dit is een strijd voor de toekomst van de beschaving. Als het vrije woord verloren gaat, zelfs in Amerika, wacht ons tirannie.”

Wat nu? Kan Elon Musk Apple ten val brengen?

  • Elon Musk houdt duidelijk niet van Apple; de haat is er al jaren. Hij heeft het bedrijf uit Cupertino vaak bespot voor het aannemen van “door Tesla afgewezen werknemers”.
  • Maar deze laatste stap is er duidelijk ene die de frictie verhevigt. En met de Zuid-Afrikaanse techmiljardair is alles mogelijk. Hij opperde bijvoorbeeld zelf zijn eigen smartphone te maken om te concurreren met de iPhone – als hij geen andere keuze zou krijgen (zie tweet).
  • De aandelenkoers van Apple is gisteren op de Nasdaq met bijna 3 procent gedaald. Het Californische bedrijf is bijna een van de enige techgiganten die zich tot nu toe staande heeft gehouden op de markten.

(lb,kg)

Meer
Lees meer...